BEGELEIDINGSPRAKTIJK B II
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de compositie, Compositie - afstudeerrichting: Scheppende muziek
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 6.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 78.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Marc Masson
Referentie MBMUZS02A00047
 
Trefwoorden
h820-muziektheorie; h840-muziek-instrument

Doelstellingen
Klavier- & begeleidingspraktijk bestaat uit twee disciplines die sterk aan mekaar gerelateerd zijn. Dit opleidingsonderdeel beoogt enerzijds het verwerven van een behoorlijke speelvaardigheid op een toetsinstrument, anderzijds het vermogen om deze vaardigheid in een ruimer veld toe te passen. Beide disciplines zijn wederzijds ondersteunend gerelateerd aan de opleidingsonderdelen 'Harmonie & Contrapunt', Inleiding compositie, Toepassingssoftware compositie, 'Solfège, gehoorvorming en algemene muziektheorie', Overzicht van de muziekgeschiedenis, Omdat langetermijndoelen nagestreefd worden dient het van bij aanvang van de studie ingevoegd.

Leerinhoud
EERSTE SEMESTER
Het opleidingsonderdeel 'Klavierpraktijk' volgt een leerlijn die aangepast wordt aan de voorkennis en het talent van de student. De keuze van het repertoire is er enerzijds op gericht de technische speelvaardigheid te verhogen en put daarvoor uit het repertoire van de 'studies', anderzijds wordt er repertoire aangeboden die de kennis en het inzicht van de student met betrekking tot grote muziekrepertoire verhoogt en verdiept.

TWEEDE SEMSESTER
De discipline 'Begeleidingspraktijk' betreft in hoofdzaak de studie van het stante pede harmoniseren van basopgaven en melodieën op het instrument en de studie van het partituurspel en van de partituur reductie.
Bovendien wordt hier speciaal het creatieve aspect van het vak benadrukt.

Concreet bevat de cursus begeleidingspraktijk voor toetsinstrumenten volgende onderdelen
Bachelor 1
• Praktische Harmonie: Kwint- sext- en kwartsextakkoorden
• Harmonisatie van volksmelodieën: de verworven vaardigheden uit de oefeningen praktische harmonie zijn het uitgangspunt om volksliederen te harmoniseren. Het harmonisch geraamte moet theoretisch correct zijn, de uiteindelijke realisatie mag creatief opgevat worden. De student maakt een zelfstandige begeleiding en zingt de melodie mee.
• Lezen: Koorpartituren op 3 lijnen
• Reductie: Een ingewikkelde partituur herleiden tot haar kern, aangepast aan het pianistiek niveau van de studenten (opgave op 2 lijnen: vb fragment uit virtuoze pianopartituur)


Bachelor 2
• Praktische Harmonie: Dominant septime akkoord, wisseldominanten en modulaties
• Harmonisatie van volksmelodieën of solfègelessen: de verworven vaardigheden uit de oefeningen praktische harmonie zijn het uitgangspunt om melodieën te harmoniseren. Het harmonisch geraamte moet theoretisch correct zijn, de uiteindelijke realisatie mag creatief opgevat worden. De student maakt een zelfstandige begeleiding en zingt de melodie mee
• Lezen: Koorpartituren op 4 lijnen
• Basso Continuo: Aangepast aan de geziene stof in het onderdeel praktische harmonie, met toevoeging van versieringsnoten: 4 3, 9 8, 7 6 en 52 6. Er komen becijferde koraalmelodieën, recitatieven en toepassingen uit kamermuziek of eenvoudige koor- en orkestpartituren aan bod
• Reductie: Een ingewikkelde partituur herleiden tot haar kern, aangepast aan het pianistiek niveau van de studenten (opgave op 3 lijnen: vb fragment uit een vioolsonate of een lied)

Bachelor 3
• Praktische Harmonie: nevenseptime akkoorden
• Harmonisatie van volksmelodieën of solfègelessen: de verworven vaardigheden uit de oefeningen praktische harmonie zijn het uitgangspunt om melodieën te harmoniseren. Het harmonisch geraamte moet theoretisch correct zijn, de uiteindelijke realisatie mag creatief opgevat worden. De student maakt een zelfstandige begeleiding en zingt de melodie mee
• Lezen: strijktrio en strijkkwartet (oefeningen met altsleutel)
• Basso Continuo: Aangepast aan de geziene stof in het onderdeel praktische harmonie. Er komen becijferde koraalmelodieën, recitatieven en toepassingen uit kamermuziek of eenvoudige koor- en orkestpartituren aan bod
• Reductie: Een ingewikkelde partituur herleiden tot haar kern, aangepast aan het pianistiek niveau van de studenten (opgave op 4 lijnen: vb fragment uit strijkkwartet)


De leerinhouden worden deels lineair, deels thematisch geordend, al naar gelang de noodwendigheid van het behandelde aspect.
De leerstof wordt evenwichtig verdeeld over de twee semesters.

Begincompetenties
Slagen in de algemene toegangsproef

Eindcompetenties
o Heeft een behoorlijk muzikaal gehoor
o Heeft een behoorlijk muzikaal voorstellingsvermogen
o Heeft basiskennis van de bestaande technieken om de eigen muzikale ideeën vorm te geven
o Beheerst behoorlijk algemene en specifieke beroepsgerichte competenties om zich als beginnend musicus te bewijzen
o Heeft een open geest en het vermogen tot verwondering en kan zijn ervaringen en bevindingen ten voordele van de ontwikkeling van het eigen muzikaal oeuvre inzetten.


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus
Partituren

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 0.0 EUR
Partituren kunnen ontleend worden in de Bibliotheek

Studiebegeleiding
Studievoortgangsgesprekken


Onderwijsvormen
Werkcollege
Oefeningensessies
Begeleid zelfstandig werk


Evaluatievorm
Praktische proeven

OP-leden
Boudry Johan, Marc Masson: begeleidingspraktijk
Katrijn Friant, Alvaro Guimaraes: klavierpraktijk