MUZIEKGESCHIEDENIS & PARTITUURANALYSE B IV, MODULE 2° HELFT XX° EEUW
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de muziektheorie - afstudeerrichting: Muziektheorie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Filip Rathe
Referentie MBMUZT03A00030
 
Trefwoorden
h840-muziek-theorie, h841-muziek-analyse

Doelstellingen
Muziekgeschiedenis en partituuranalyse zijn aan elkaar gerelateerde vakken. Beiden zijn ze gerelateerd is aan alle andere theoretische vakken en vakken met betrekking tot de uitvoeringspraxis en dient daarom volgehouden aandacht aan besteed. Deze discipline streeft vooral langetermijndoelen na van cognitieve en affectieve aard.
In Partituuranalyse leert de student op begeleid zelfstandige wijze een muziekstuk analyseren, daaruit een synthese te maken , en deze synthese vertalen naar de uitvoeringspraxis. Hierbij ontwikkelt de student zijn muzikaal gehoor en voorstellingsvermogen. Hij/zij leert de beluisterde en bestudeerde muziek te plaatsen in zijn muziekhistorische context door inzicht te verwerven in de estetische en theoretische kenmerken.

Leerinhoud
Partituuranalyse is een deel-opleidingsonderdeel en het is verplicht de partituuranalyse te volgen van de overeenkomstige periode.
Indien de student een andere module als keuzevak opneemt is hij ontslagen van het clusteronderdeel 'kritiek', maar niet van partituuranalyse van de overeenkomstige module.

Leerinhoud
Muziekgeschiedenis
De studenten hebben een uitgediepte encyclopedische kennis van stijlen, genres en technieken van de gekozen module, alsook van de belangrijkste figuren uit die periodes en kunnen deze situeren naast parallelle cultuurstromingen in andere disciplines. Ze hebben bovendien een inzicht in de causale verbanden die al deze elementen vanuit hun historische context samenbrengen.
De leerstof is lineair geordend.

Partituuranalyse
De leerinhouden van partituuranalyse lopen parallel met muziekgeschiedenis. De belangrijkste items worden analytisch uitgediept.

Nota: voor geen van beide deel-opleidingsonderdelen wordt een bijkomende paper opgelegd.
Alle onderzoek en de schriftelijke neerslag hiervan wordt gebundeld in het curriculum-opleidingsonderdeel 'Paper' (B3) en in de 'onderzoeksopdracht' (B2) die gelinkt is aan onderzoeksmethodiek BII.

Begincompetenties


Eindcompetenties
• De student kan de eigen muziekuitvoeringen en die van anderen goed duiden en beoordelen
• De student kan de eigen muziekuitvoeringen en die van anderen in een ruime historische en eigentijdse culturele en artistieke context situeren en duiden
• Kan muziek behoorlijk in haar historische, maatschappelijke en culturele context situeren. Heeft goed inzicht in de muziekesthetische en muziektheoretische kenmerken van de verschillende stijlperiodes
• Heeft een goede kennis van de muziek- en cultuurgeschiedenis en van de historische en actuele uitvoeringspraktijken met betrekking tot zijn/haar specialisatie
• kan eigen visie en realisaties toetsen en plaatsen in een breder artistiek en cultureel perspectief
• heeft goed inzicht in de ruime artistieke context en opvattingen
• heeft goed kennis van muziekhistorische, cultuurhistorische en musicologische theorieën
Algemene theoretische vorming
• kan artistieke realisaties kritisch evalueren
• kan theoretische kennis voor het artistiek zoekproces goed in stelling brengen
• Vertoont binnen het gehele cultuurdomein van de muziek een behoorlijk exploratieve en onderzoekende attitudes • Heeft behoorlijk inzicht in de muziekesthetische en muziektheoretische kenmerken van de verschillende stijlperiodes • heeft behoorlijk inzicht in de ruime artistieke context en opvattingen, waaraan de eigen uitvoeringen getoetst worden • Bezit een goed muzikaal voorstellingsvermogen • bezit heuristiek op goed niveau om muzikale problemen in functie van een uitvoering op te lossen • Kan nieuw repertoire onderzoekend, experimenterend en beschouwend, kennis, intuïties en emoties omvormen tot een muzikale uitvoering • heeft goede kennis van en goed inzicht in de disciplines noodzakelijk voor persoonlijk artistiek onderzoek in de muziek Groei- en ontplooiingsmogelijkheden De student heeft de attitude om zich steeds diepgaander als musicus te ontplooien • toont het vermogen tot reflectie, analyse en evaluatie • heeft een open geest en het vermogen tot verwondering en kan zijn ervaringen en bevindingen ten voordele van de ontwikkeling van het eigen muzikaal oeuvre inzetten

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
- Collegenota's
- Aanbevolen vakliteratuur: Grout, D.J. en Palisca, C.V., Geschiedenis van de Westerse muziek (uitg. Contact, A'Dam / A'pen , 1994) (Bewerking en Nederlandse vertaling, Vernooy, R.)
-muziekopname's / dvdmateriaal / internetexploraties

Studiekosten


Studiebegeleiding
studievoortgangsgesprekken

Onderwijsvormen
Hoorcollege
Begeleid zelfstandig werk


Evaluatievorm
Muziekgeschiedenis (en kritiek):         Mondeling examen
Permanente evaluatie (voor cultuurparticipatie)
70% van de punten

Partituuranalyse:
schriftelijk examen en mondeling examen
30% van de punten

OP-leden
Muziekgeschiedenis: Filip Rathé
Partituuranalyse: Filip Rathé,