VAKOVERSCHRIJDEND PROJECT 2
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de elektromechanica - afstudeerrichting: klimatisering
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 96.0
Totale studietijd [D] 200.0
Studiepunten [E] 8
Niveau uitdiepend
Creditcontract? niet toegelaten
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Christa Labes
Referentie TCEMEK02A00011
 
Trefwoorden
Technologie-toepassingen, Elektrotechniek, Elektronica, Informatica, Linguïstiek, Wiskunde

Doelstellingen
De arbeidsmarkt vraagt om afgestudeerden die naast een gedegen vakkennis ook beschikken over communicatieve vaardigheden en het vermogen tot samenwerking en tot analytisch en probleemoplossend denken. Jezelf kennen en het reflecteren op het eigen gedrag is van wezenlijk belang voor een goede communicatie met de collega's en de klanten. Met praktijkgeoriënteerde probleemstellingen en realistische opdrachten wordt specifiek aandacht besteed aan het ontwikkelen van een brede beroepsbekwaamheid.

Leerinhoud
De vakoverschrijdende projecten zijn thematisch en multidisciplinair opgebouwd vanuit verschillende studieonderdelen. Er worden accenten gelegd op beroepsspecifieke werksituaties. De studenten bestuderen en integreren de leerinhouden van de diverse vakken die bij het project betrokken zijn. In het tweede jaar ligt de klemtoon op de vakbekwaamheid en het uitdiepen van het projectmatig leren werken. Van de studenten wordt verwacht dat ze hun eigen functioneren plaatsen naast het teamfunctioneren. Het is de bedoeling dat ze hun 'team performance' bevorderen door na te denken over hun eigen teamrol.
De studenten kunnen kiezen tussen een gewone projectopdracht en een 'Small Business Project' (SBP). Via een SBP kunnen de studenten zich een realistisch beeld vormen van tal van aspecten van ondernemerschap en de opstart van een eigen zaak.

Begincompetenties
Voor het vakoverschrijdende project zijn geen specifieke begincompetenties vereist.
Het is echter wenselijk dat de studenten over een basiskennis beschikken van:
elektriciteit
installatietechnieken
vormgevingstechnieken (basis)
communicatievaardigheden
schakeltechnieken
elektronica
toegepaste informatica
veiligheid, kwaliteits- en milieuzorg
mechanica
thermodynamica

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1. Binnen het project de basiskennis- en inzichten in volgende kennisgebieden kunnen integreren:
toegepaste wiskunde, fysica, informatica, elektriciteit, installatietechnieken, schakeltechnieken, elektronica, werktuigkunde, vormgevingstechnieken, materialenkennis, technische wiskunde, toegepaste informatica, veiligheid, kwaliteits -en milieuzorg, vermogenelektronica, elektrische machines, mechanica en microcontrollers
Deze kennis is vereist om tot een efficiente en bruikbare oplossing van het gestelde probleem te kunnen komen.
2. Teamgericht kunnen werken:
Onder meer: actief luisteren naar anderen, aanwezig zijn op teambijeenkomsten, gemaakte afspraken respecteren, open staan voor feedback, indien nodig anderen helpen bij het uitvoeren van hun opdracht.
3. het vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken:
Onder meer: in staat zijn een oplossing schematisch voor te stellen, de eigen gedachtegang gestructureerd kunnen weergeven, leggen van contacten met lectoren en medestudenten, in staat zijn een reflectieverslag en een theoretisch verslag op te stellen, een presentatie kunnen geven van het bereikte resultaat.
Algemene competenties:
1. Kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende taken:
Onder meer: kunnen anticiperen en alert reageren op de omgeving, beheersen van de beginselen van vergadertechnieken, vergaderingen kunnen voorzitten, werkplanningen kunnen opstellen voor teamleden.
2. projectmatig kunnen werken
Onder meer: kritische reflecties kunnen maken op de eigen werkwijze, een complexe opdracht kunnen ontleden in al zijn aspecten en hierbij de nodige gegevens ordenen, beslissingen kunnen baseren op feitelijke informatie, rekening houden met de haalbaarheid, rekening kunnen houden met wat gaat komen en mogelijke knelpunten voorzien.
3. Creativiteit en zelfstandigheid
Onder meer: zelfstandig kunnen werken aan de opdracht, de eigen werkwijze kunnen aanpassen wanneer het resultaat in gevaar komt, nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Projecthandleiding, 2007 (gemeenschappelijke voor het eerste en het tweede jaar), te verkrijgen bij de cursusdienst
Syllabi, opgesteld door de lesgevers van de betrokken opleidingsonderdelen en/of vakken, zijn te verkrijgen bij de cursusdienst of bij de lectoren zelf.
Bijkomende informatie wordt aangeboden via een elektronische leeromgeving (ELO) en daarnaast worden de studenten ook aangespoord om het internet te gebruiken.

Studiekosten
Fotokopiekosten voor het projectboek ongeveer € 5, afhankelijk van het aantal pagina's. Voor de aankoop van het materiaal voor de realisatie van de projecten kan een extra kostenbijdrage van ca. € 30 per teamlid gevraagd worden.

Studiebegeleiding
De projectteams ontvangen geregeld feedback van de projectcoach. bij technische problemen kunnen de studenten een adviseur raadplegen en voor niet-vakgebonden problemen kunnen ze terecht bij de mentoren of bij de studiebegeleider.

Onderwijsvormen
BZL, begeleid zelfstandig werken: projectwerking

Evaluatievorm

Procesevaluatie:

De beoordeling van de teamwerking en het werkproces gebeurt aan de hand van een individueel logboek en een reflectieverslag met een sterkte-zwakteanalyse opgesteld door de student. De teamvaardigheden en het lerend vermogen van ieder individueel teamlid zullen beoordeeld worden met behulp van competentie-assessment.
35 % van de te behalen punten, geen mogelijkheid tot 2de zittijd.

Productevaluatie:

De studenten van een team stellen een offerte en een professionele planning op: 15 % van de te behalen punten, geen 2de zittijd mogelijk.
Beoordeling van het bereikte resultaat (product): 35 % van de te behalen punten, geen 2de zittijd mogelijk.
De studenten van een team stellen een theoretisch verslag (rapport) op van de realisatie van de opdracht: 5 % van de te behalen punten, 2de zittijd mogelijk.
Korte presentatie van de probleemstelling en de realisatie van de opdracht, gevolgd door een verdediging: 10 % van de te behalen punten, 2de zittijd mogelijk.


OP-leden
Lectoren van de vakgroepen wiskunde-fysica, mechanica en elektriciteit-elektronica