ELEKTRICITEIT
 
Wordt gegeven in 1st jaar professionele Bachelor in de elektromechanica
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Creditcontract? niet toegelaten
Examencontract? toegankelijk
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Caroline Verplaetse
Referentie TCEMEX01A00005
 
Trefwoorden
elektronica en elektrotechniek

Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel wordt in het eerste semester van het eerste jaar gedoceerd omdat de aangeboden basiscompetenties bruikbaar zijn voor het aanleren van specifieke vaardigheden in het verdere verloop van de opleiding. De basiscompetenties zijn noodzakelijk om de probleemstellingen geformuleerd in andere vakken zoals Schakeltechnieken, Elektronica, Vermogenelektronica en Elektrische machines te verwerven.

Na het volgen van dit opleidingsonderdeel moeten de studenten in staat zijn de basisprincipes van de elektriciteit correct toe te passen.

Het doel van het labo is de kennismaking met de praktijk, zoals het controleren aan de hand van metingen of een schakeling op de juiste wijze werkt, om een fout in een schakeling op te zoeken, om de meters juist (nauwkeurig) in te stellen, ... De wens is om de studenten op een actieve manier het leerproces verder te laten verwerken.

Leerinhoud
Deze leerinhoud heeft de bedoeling om de technische deskundigheid en gevarieerde vakbekwaamheid aan te brengen. De leerinhoud is lineair opgebouwd voor het theoriegedeelte.

        - Elektriciteit Theorie (en differentiatie)

Elektrostatica - Basisformules uit de elektrotechniek - Schakelen van weerstanden - Methodes tot het berekenen van elektrische kringen - Magnetisme en elektromagnetisme - De condensator - Wisselspanning en – stroom – Wisselstroomkringen – Driefasenspanning - Vermogen.
Tijdens de differetiatielessen worden vragen uit de theorie en oefeningen uit het zelfevaluatiepakket opgelost.

        - Elektriciteit BZL (Begeleid Zelfstandig Leren)

De studenten moeten de oefeningen uit het beschikbare BZL pakket op de afgesproken tijdstippen (wordt via dokeos en BZL -rooster gemeld) voorbereiden.Gelijktijdig zijn er tijdstippen waarop de lector ter beschikking is en bijsturing geeft. De Studenten kunnen een oefeningen raadplegen op dokeos als hulpmiddel bij het verwerken en verder uitdiepen van de theoretische leerstof.

        - Elektriciteit meettechnieken Labo

Kennismaking met de verschillende meettechnieken en meettoestellen door het maken van praktische schakelingen of door gebruik te maken van de simulator multisim.
Berekenen en meten van weerstand, condensator, spanning, stroom, vermogen, in een schakeling of netwerk met als aandachtspunten het kiezen van de juiste spanning- en stroomvorm, het kiezen van het juiste meetbereik, berekenen van de nauwkeurigheid van de meting, fouten opsporen in de gemaakte schakeling, visualiseren van signalen met de oscilloscoop.

Begincompetenties
Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist.

Eindcompetenties
Algemene competenties :

Elektriciteit en elektriciteit meettechnieken
Denk-en redeneervaardigheid :
De studenten hebben een kritische kijk op hun eigen werkwijze; ze kunnen hoofdzaken van bijzaken onderscheiden; ze werken oplossingen uit voor opgegeven opdrachten en benutten daarvoor actief de noodzakelijke informatiebronnen;ze kunnen orde scheppen in een probleem; ze durven advies vragen indien nodig.

Kerncompetenties :

Elektriciteit:
De studenten zullen inzicht en kennis hebben in de basisprincipes van de gelijk- en wisselstroom. Daarbij zullen ze ook in staat zijn de opgedane kennis te vertalen naar theoretische en praktische oefeningen.

Elektriciteit meettechnieken:
De studenten leren de meettoestellen gebruiken en kunnen de verschillende meetmethodes toepassen. Daarbij moeten ze in staat zijn van kritisch te reflecteren door hun werk te controleren op fouten.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Elektriciteit
Caroline Verplaetse, Syllabus 'Elektriciteit', 2007
Elektriciteit meettechnieken
Caroline Verplaetse, syllabus 'Elektriciteit Meettechnieken', 2008.
Syllabi te verkrijgen via lector en aan te vullen met eigen notities.

Digitale Multimeter met keurmerk.

Studiekosten
De syllabi worden gratis ter beschikking gesteld door de hogeschool.

Studiebegeleiding
Binnen de opleiding en voor het vak Elektriciteit bestaan verscheidene activiteiten die de instroombegeleiding trachten te optimaliseren. Er wordt een verplichte oriënteringsproef georganiseerd. Deze test heeft een diagnostische doelstelling, het behaalde resultaat bepaalt de keuze van het te volgen traject; het modeltraject voor de studenten die over de nodige vaardigheden beschikken en het gedifferentieerde traject voor de studenten met een achterstand.Iedere student kan echter vrijwillig inschuiven in het gedifferentieerde traject indien hij dit nodig acht.Om de overgang van secundair naar hoger onderwijs te vergemakkelijken worden eerstejaarsstudenten door mentoren begeleid die hun studievorderingen opvolgen. Er bestaat de mogelijkheid tot een persoonlijke afspraak met de lector.

De studenten beschikken via dokeos over een zelfevaluatiepakket en MC-oefeningen.

Onderwijsvormen
- Elektriciteit Theorie : hoorcolleges.
- Elektriciteit BZL : theoretische oefeningen.
- Elektriciteit meettechnieken Labo : praktische oefeningen.

Evaluatievorm
- Elektriciteit Theorie 83 %:
Schriftelijke evaluaties en eindexamen telkens gevolg door de mogelijkheid tot feedbackgesprek.De evaluaties bestaan uit oefeningen en theoretische meerkeuzevragen en invuloefeningen.
Tweede zittijd mogelijk.
- Elektriciteit meettechnieken: Labo 17 % :
Permanente evaluatie.
Geen tweede zittijd mogelijk.

Deelvrijstelling te bekomen vanaf 10/20 voor meettechnieken.
Deelvrijstelling te bekomen vanaf 10/20 voor theorie .


OP-leden
Verplaetse Caroline