Trefwoorden s110-rechtswetenschappen
Doelstellingen Het opleidingsonderdeel Algemeen Recht geeft een overzicht van de verschillende rechtstakken die voor de immobiliënwereld van toepassing zijn. De studenten krijgen op die manier een inzicht in het Belgisch rechtssysteem, maken zich de rechtsterminologie eigen en leren de basisprincipes van de verschillende rechtstakken aan. De studenten krijgen door de vele praktische voorbeelden het bewijs dat de theoretische rechtsprincipes veelvuldig in de praktijk worden toegepast. Later in de opleiding zal er verder op deze basiskennis gebouwd worden in specifieke en gespecialiseerde rechtsvakken.
Leerinhoud De leerinhoud is thematisch geordend.
Na een inleiding tot het begrip recht en de rechtsbeginselen worden de basisprincipes van volgende rechtstakken bestudeerd:- Staatsrecht
- Fiscaal recht
- Personen- en familierecht
- Erfrecht
- Contracten- en verbintenissenrecht
- Aansprakelijkheidsrecht
- Zakenrecht
- Handelsrecht
Begincompetenties Geen (beroeps)specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties 1. Kerncompetenties
- Kan voor elke besproken rechtstak uit de leerinhoud de juiste terminologie gebruiken, heeft inzicht in het Belgisch rechtssysteem en kent de bronnen van het recht.
- Weet welke bronnen van het recht ter beschikking staan en kan opzoekingen verrichten in een Burgerlijk Wetboek en het Belgisch Staatsblad.
- Kan de wetgevende en uitvoerende instanties benoemen en hun bevoegdheden omschrijven.
- Kent de rechtbanken, hun bevoegdheden en de gerechtelijke procedures.
- Kan een vergelijking maken tussen de juridische en financiële gevolgen van het huwelijk, wettelijk en feitelijk samenwonen.
- Kent de rechten en plichten die gelden in de verschillende samenlevingsvormen.
- Kent de inhoud van de verschillende vermogens en weet hoe het vermogen kan veilig gesteld worden bij professionele schulden.
- Heeft inzicht in de grondbeginselen van contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid.
- Kent de geldigheidsvereisten van een contract.
- Weet hoe een contract kan bewezen worden.
- Weet welke stappen kunnen ondernomen worden bij contractbreuk.
- Kan bepalen wie aansprakelijk wordt gesteld en welke procedure dan wordt gevolgd.
2. Algemene competentie
- Imagobewustzijn: ingesteldheid tot levenslang leren.
- gebruik maken van de elektronische leeromgeving om verdere uitdieping van de materie op zelfstandige basis te bewerkstelligen met het doel de ingesteldheid tot levenslang leren te bevorderen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier::
- Syllabus: cursus opgesteld door de lesgever (basistheorie), verkrijgbaar bij de cursusdienst, aangevuld met eigen notities (voorbeelden en oefeningen) uit de les.
- Boek: Codex Onroerend Goed Recht, Uitgeverij Vanden Broele; dit boek is verkrijgbaar bij elke goede boekhandel of kan bij de aanvang van het academiejaar via de docent besteld worden bij de uitgeverij aan studentenprijs. Dit boek wordt in de volgende jaren van de opleiding verder gebruikt.
- Boek: Burgerlijk Wetboek; dit boek is verkrijgbaar bij elke goede boekhandel of is inbegrepen bij de bestelling Codex Onroerend Goed Recht via de docent.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 59.0 EUR 1. De syllabus wordt gratis ter geschikking gesteld voor de eerste jaarsstudent
2. Codex Onroerend Goed Recht : via boekhandel 72 euro ongeveer, via docent rechtstreeks bij uitgeverij ongeveer 59 euro.
3. Burgerlijk Wetboek: via boekhandel 15 euro ongeveer, via docent inbegrepen in bestelling Codex Onroerend Goed Recht.
Studiebegeleiding
- Elektronische leeromgeving: via het elektronisch leerplatform Dokeos kan de student per hoofdstuk de doelstellingen nakijken, een reeks voorbeelden van examenvragen oproepen, extra oefeningen maken, interessante lectuur via een bibliografie raadplegen en vakgebonden internetsites bezoeken.
- Persoonlijk contact: mogelijkheid tot persoonlijk contact met de docent op afspraak
Onderwijsvormen
- Hoorcolleges ondersteund door praktische voorbeelden. Elk hoofdstuk wordt tijdens de les afgesloten met het oplossen van een reeks voorbeeldvragen als voorbereiding op het examen.
- Begeleid Zelfstandig Leren: de student krijgt een opdracht om de praktische toepassing van Algemeen Recht te herkennen in het dagelijks leven. Deze opdracht kan bijvoorbeeld bestaan in een geleid bezoek aan het gerechtsgebouw, het bijwonen van een zitting van een vredegerecht, het bijhouden van een plakboek. De student stelt hierover een relfectieverslag of een portfolio op.
Evaluatievorm Totaal te behalen punten : 80
- Schriftelijk examen op 70 punten : open en gesloten vragen, waarbij zowel theorie als praktische toepassingen worden geëvalueerd.
- Reflectieverslag of portfolio van BZL-opdracht op 10 punten.
Mogelijkheid tot tweede zittijd.
Het reflectieverslag wordt in de tweede zittijd vervangen door een extra vraag op het schriftelijk axamen.
OP-leden Mevr. Dagmare Lockefeer
|
|