ENGELS: TAALPRAKTIJK C
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Duits
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Frans
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Italiaans
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Russisch
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Spaans
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Tsjechisch
2de jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels -Turks
Voorbereidingsprogramma tot de Master in de meertalige communicatie
Voorbereidingsprogramma tot de Master in de meertalige communicatie
Voorbereidingsprogramma tot de Master in het tolken
Voorbereidingsprogramma tot de Master in het tolken
Voorbereidingsprogramma tot de Master in het vertalen
Voorbereidingsprogramma tot de Master in het vertalen
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 72.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 25.0
Totale studietijd [D] 125.0
Studiepunten [E] 5
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Lieve Jooken
Referentie VBTAAL02A00065
 
Trefwoorden
Vreemde-talenonderwijs (H360), Engelse taalkunde (H570), Fonetiek / prosodie (H351)

Doelstellingen
"Engels: taalpraktijk C" bouwt verder op "Engels: taalpraktijk A" en "Engels: taalpraktijk B" en oefent de vier vaardigheden. Het onderdeel schrijfvaardigheid heeft tot doel (vooral geschreven) teksten van meer dan gemiddelde moeilijkheidsgraad te leren begrijpen en analyseren naar inhoud en vorm, en zelf teksten te leren schrijven die aan die inhouds- en vormkenmerken voldoen. Het onderdeel spreekvaardigheid wil de studenten vlotheid en een gepast register bijbrengen; het onderdeel fonetiek sluit daarbij aan en heeft tot doel bij te dragen tot een verbeterde uitspraak waarbij in het bijzonder op aspecten als assimilatie en intonatie wordt geoefend. Om de spreek- maar vooral de schrijfvaardigheid te ondersteunen wordt in het onderdeel woordenschat aan systematische woordenschatuitbreiding gedaan.

Leerinhoud
Het opleidingsonderdeel "Engels: taalpraktijk C" (E2PC) bestaat uit volgende deelvakken:

- schrijfvaardigheid (E2PC_SC)
- spreekvaardigheid (E2PC_SP)
- woordenschat (E2PC_WO)
- fonetiek (ETT2_FO)

E2PC_SC:
In de schrijfcursus worden aan de hand van teksten en oefeningen o.m. volgende begrippen verduidelijkt: essentiële vs. redundante informatie, tekststructuur, cohesie, accuraatheid, bondigheid, duidelijkheid, gepaste stijl, copyright. De belangrijkste tekstsoorten die aan bod komen zijn die van het krantenartikel, het abstract en de notulen. Er gaat ook aandacht naar het gebruik van elektronische en andere hulpmiddelen bij het schrijven en naar relevante aspecten van tekstverwerking.

E2PC _SP:
Tijdens de spreekoefeningen wordt op alle aspecten van het taalgebruik gelet (vlotheid, idioom, grammatica, uitspraak). De belangrijkste situaties die aan bod komen zijn: de vergadering, de conversatie, de discussie over een controversieel thema (b.v. panelgesprek).

E2PC_WO:
In het onderdeel woordenschat behandelen de oefeningen specifieke probleemgebieden van de Engelse woordenschat, ('false friends', woordvorming, voorzetsels, 'phrasal verbs', vaste woordverbindingen, enz.). Daarbij wordt zoveel mogelijk een contrastieve aanpak gehanteerd. Daarnaast breiden de studenten de algemene woordenschat die ze in de eerste bachelor hebben verworven aanzienlijk uit aan de hand van een woordenlijst die zelfstandig wordt ingestudeerd.

E2PC _FO:
Na een korte herhaling van de belangrijkste moeilijkheden i.v.m. de afzonderlijke spraakklanken (waarbij kennis van de IPA-symbolen wordt voorondersteld), wordt vooral aandacht besteed aan ‘connected speech’ (‘weak forms’, assimilatie, klemtoon, intonatie). Er gaat ook enige aandacht naar spelling.

Begincompetenties
De eindcompetenties van de verschillende opleidingsonderdelen Engels van het eerste bachelorjaar.

Eindcompetenties
Bijdrage tot de algemene competenties:
- de student beheerst algemene competenties als creativiteit, het kunnen uitvoeren van eenvoudige managementtaken, het vermogen tot communiceren van informatie;

Specifieke competenties:
- de student kan een geschreven of gesproken Engelse tekst begrijpen en duiden, ook als de moeilijkheidsgraad boven het gemiddelde ligt, en kan daarbij het register, de tekstsoort en de pragmatische kenmerken van de tekst onderkennen;
- de student kan goedgebouwde en correct geformuleerde Engelse teksten schrijven van beperkte omvang, in een aantal stijlen en in een professioneel afgewerkte vorm (b.v. met een correct gebruik van tekstverwerking) en kan actief deelnemen aan een conversatie in het Engels, waarbij taalgebruik en uitspraak aanleunen bij die van de “native speaker”

Europees Referentiekader:
- de student bereikt niveau B2 voor Lezen, Schrijven, Luisteren en Spreken voor zover ook de competenties van "Engels: taalpraktijk D" zijn verworven.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
E2PC _SC: Er wordt gewerkt met hand-outs die in de les worden uitgedeeld.
E2PC _SP: Er wordt gewerkt met hand-outs die in de les worden uitgedeeld en met het handboek SpreekTaal. Gesprekken voeren in 5 talen (De Boeck, 2007).
E2PC_WO: Syllabus en woordenlijst
E2PC _FO: Syllabus met oefeningen. Voor veel van de oefeningen is een woordenboek nodig. Voor het gedeelte intonatie kunnen de studenten één of twee audiocassettes meebrengen maar de audiobestanden kunnen ook via Dokeos worden gedownload.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 32.1 EUR
E2PC _SC: Hand-outs: inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal.
E2PC _SP: Handboek SpreekTaal: 25 EUR. De meeste studenten hebben dit boek al gekocht in hun eerste Bachelorjaar. Hand-outs: inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal.
E2PC_WO: Syllabus: ongeveer 4 EUR. Woordenlijst 1,5 EUR. Hand-outs: inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal.
ETT2_FO: Syllabus: ongeveer 1,60 EUR; voeg daarbij de optionele kost van twee audiocassettes.
De aankoop van een uitspraakwoordenboek (richtprijs 32,99 EUR) is nuttig, maar niet verplicht.

Studiebegeleiding
Titularis en medewerkers hebben elk een wekelijks spreekuur.
Bijkomende oefeningen schrijfvaardigheid, met modeloplossingen, zijn beschikbaar via de elektronische leeromgeving (Dokeos). Ook voor fonetiek zijn bijkomende oefeningen, waaronder audiomateriaal, beschikbaar op Dokeos. Voor spreekvaardigheid geeft Dokeos tips in verband met het mondelinge examen.

Onderwijsvormen
Werkcolleges in groepen.

Evaluatievorm
E2PC _SC (40%):
Permanente evaluatie (1/3) en schriftelijk examen (2/3):
Een derde van het cijfer op basis van schrijfopdrachten tijdens de cursus (permanente evaluatie), twee derde op basis van een schriftelijke examen. Het cijfer in tweede zittijd wordt uitsluitend gebaseerd op een schriftelijk examen. Cijfers die eerder werden behaald voor permanente evaluatie worden niet langer in rekening gebracht.

E2PC _SP (15%):
Mondeling examen:
conversatie over een keuzethema. Dit examen wordt samen met mondelinge examen voor E2PC _FO afgelegd.

E2PC_WO (15%):
Schriftelijk examen:
woordenschattoets.

E2PC _FO (30%):
Schriftelijk examen (4/5) en mondeling examen (1/5):
het schriftelijke examen omvat transcriptie en spellingstests. Het mondelinge examen wordt samen met E2PC_SP afgenomen, waarbij wordt gelet op uitspraak inclusief intonatie, en waarbij de student duiding moet kunnen geven bij het schriftelijke examen.

OP-leden
Joost BUYSSCHAERT (E8)
David CHAN (Eh)
Sabine DE VREESE (Ee)
Lieve JOOKEN (E2)
Paul ROBBERECHT (E5)
Erik TACK (Eb)