TERMINOLOGY AND TERMINOGRAPHY
 
Wordt gegeven in Postgraduaat Dutch & Translation
Postgraduaat Dutch & Translation
Hoorcollege [A] 12.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 15.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? niet toegelaten
Examencontract? niet toegelaten
Onderwijstaal Engels
Titularis Carine De Groote
Referentie VYDUTR01A00012
 
Trefwoorden
h353-lexicologie, h-365-vertaalwetenschappen

Doelstellingen
In deze cursus worden de principes van terminologie en terminografie behandeld en geïllustreerd zodat de studenten in staat zijn om deze principes in de praktijk toe te passen. De cursus wil de studenten ook op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied en hen strategieën aanleren om gericht betrouwbare informatie te zoeken op het internet.

Leerinhoud
De volgende onderwerpen uit de terminologieleer komen aan bod:
grondbeginselen van de terminologie (begrip, begrippenstelsel, begripsomschrijving, term), neologie, vaktaal, normalisatie. Er is daarnaast een praktisch gerichte component in de cursus:
meertalige terminografie, methodologie, termextractie, terminografisch fiche GenTerm, thesaurusopbouw, terminologiebeheertools (met o.a. hands-on inoefenen van MultiTerm (SDL Trados)).
Meer algemeen:
relevante bronnen op internet, hoe bronnen vinden op internet, glossaria en termenbanken op internet, betrouwbaarheid van de bronnen; nationale en internationale activiteiten en projecten.

Begincompetenties
Geen voorkennis vereist.

Eindcompetenties
Op het einde van de cursus weten de studenten wat terminologie/terminografie is en waarom het belangrijk is voor vertalers. Ze zijn ook vertrouwd met de principes en strategieën voor het zoeken naar en het verzamelen van termen. Ze kunnen hun eigen termenbank opbouwen aan de hand van de aangewezen terminologiebeheerprogramma’s.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Studiemateriaal beschikbaar via het digitale leerplatform Dokeos.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 0.0 EUR
Geen kosten.

Studiebegeleiding
Ondersteuning tijdens spreekuur en via e-mail.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges en werkcolleges in het computerlokaal.

Evaluatievorm
schriftelijk examen (50%) + praktijkopdracht (50%)

Schriftelijk examen: toetst de kennis over het vakgebied.
Praktijkopdracht: elke student voert individueel een beperkte terminografische opdracht uit waarin de principes van de terminologie moeten worden toegepast.

Tweede zittijd:
Studenten die het examen in de tweede zittijd afleggen, moeten de praktijkopdracht indienen en het schriftelijk examen afleggen. Alleen wie al in de eerste zittijd een voldoende haalde voor de praktijkopdracht, hoeft die niet opnieuw te doen en behoudt het betrokken deelcijfer.

OP-leden
Carine DE GROOTE (Sf)