Trefwoorden h700 / h713 / h720 / h805 / beeldende en audiovisuele kunst / 2D / 4D / fotografie / video / klank en muziek
Doelstellingen Het atelier Audiovisuele Media is, samen met het Atelier Interactieve Media, de praktijkgerichte basis van het 1e Ba Mediakunst en is onder te verdelen in 3 delen met elk een duidelijke focus: fotografie, video en geluid. Deze 3 media vormen zowat de basis van de grote verscheidenheid aan uitdrukkings- en presentatievormen binnen de audiovisuele kunsten en mediakunst. Om die reden krijgen ze in het 1e Ba Mediakunst de nodige aandacht in een eigen atelier.
Het atelier wil, zowel inhoudelijk als praktisch, enerzijds de eerste beginselen aanreiken met betrekking tot fotografie, audiovisuele media en geluid binnen de hedendaagse audiovisuele kunsten en anderzijds de studenten een aantal domeinoverschrijdende strategieën aanleren en in de praktijk leren omzetten.
In de vorm van oefeningen, opdrachten, mini-workshops onderzoeken we creatieve processen en artistieke strategieën door de gehanteerde media in uiteenlopende artistieke contexten toe te passen. Studenten worden attent gemaakt op de discipline overschrijdende karakter van de audiovisuele kunst.
In de tweede bachelor wordt dit opleidingsonderdeel, en Atelier Interactieve Media, gevolgd door het Atelier Mediakunst 1.
Leerinhoud Initiatie in de fotografie op technisch niveau met het aanleren van basisprincipes van fotografie zoals opname- en belichtingstechnieken en beeldverwerkingprocedés.
Inleiding in de inhoudelijke aspecten van het fotografische beeld aan de hand van de historische en hedendaagse context met het theoretische en conceptuele discours.
Inleiding tot de geschiedenis van de fotografie en toepassingen van fotografie in de beeldende kunst en film.
Initiatie in de mogelijkheden van video op technisch niveau met het aanleren van de basisprincipes van de video-opnametechnieken (omgaan met de camera, licht en geluid) en videomontage (inladen, cut/cut monteren, werken met meerdere lagen, keyframing, kleurcorrectie).
Inleiding in de beeldtaal van het bewegende beeld (beeldkader, storyboard, ritme).
Inleiding tot de geschiedenis van de videokunst en experimentele film en een situering van de audiovisuele media in de beeldende kunsten.
Initiatie in de geluidskunst met de nadruk op het intermediale karakter ervan. Aan de hand van een aantal casestudies wordt de relatie tussen geluid en andere kunstvormen onderzocht, met de nadruk op de relatie beeld/geluid en ruimte/geluid.
Praktische inleiding in multitracking, geluidsbewerking, compositie.
Praktische inleiding in de spatialisatie en presentatie van klank.
Deze verschillende media leren we hanteren en toepassen in individuele projecten met zowel de nadruk op de eigenschappen van het specifieke medium als de crossmediale aspecten en mogelijkheden.
Begincompetenties Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties Kerncompetenties
1. Heeft een ruim inzicht in de elementaire fotografische opname- en afwerktechnieken en kan deze praktisch toepassen.
2. De student beheerst de basisprincipes van video- en geluidsopname en video- en geluidsmontage.
3. Demonstreert basiskennis en kunde in verband met het gebruik van de technische middelen en systemen eigen aan de gehanteerde media / expressievormen.
4. Het aangereikte inhoudelijke referentiekader op vlak van fotografie, video en klankkunst is aantoonbaar aanwezig in de projecten.
Algemene competenties
1. Het verwerven en verwerken van informatie: de student is in staat informatie te verzamelen rond bepaalde fotografische en audiovisuele media en deze informatie te integreren binnen een persoonlijk project.
2. Is in staat om informatie te verzamelen om inhoudelijk tot een boeiende en persoonlijke boodschap te komen binnen een project. Is in staat om een persoonlijke artistieke visie en uitdrukkingsvorm verder te ontwikkelen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Diverse software: foto-, video- en geluidsbewerkings programma’s.
Diverse hardware: fototoestel, videocamera, audio-opname materiaal, computer.
Studiekosten Als algemene studiekosten moet er gerekend worden op ± 200 euro voor de aankoop van fotografische materialen als prints en opslagmedia (CD, DVD en tapes) met daarnaast een variabele kost voor materialen afhankelijk van de individueel gekozen projecten en uitwerking. Een externe harde schijf is noodzakelijk.
Studiebegeleiding Individuele en groepsbegeleiding in het atelier, eventueel via email en andere online middelen en monitoraat.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, uiteenzettingen en lezingen, werkatelier met oefeningen en opdrachten op korte en lange termijn, studiereizen en -uitstappen, toonmomenten reflectieverslagen en projecten in de projectweek.
Evaluatievorm 1. De evaluatie wordt enkel in de eerste examenperiode ingericht (= geen 2e zittijd).
2. Omschrijving van de evaluatie:
- De betrokken docenten evalueren het artistieke proces op het einde van het semester. De toegekende cijfers tellen voor 2/3 van de punten.
- De examenjury evalueert het artistieke werk tijdens de eindevaluatie. Het toegekend cijfer telt voor 1/3 van de punten.
- Werkstukken en opdrachten in het kader van de studie- en onderwijsactiviteiten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
- In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
OP-leden
|
|