Trefwoorden h720 / h713 / h750 / beeldende kunst / 2D / 3D / 4D / fotografie, multi-, mixed en digitale media
Doelstellingen Het atelier Interactieve Media is, samen met het Atelier Audiovisuele Media, de praktijkgerichte basis van het 1e Ba Mediakunst.
Het atelier wil, zowel inhoudelijk als praktisch, de eerste beginselen aanreiken met betrekking tot de interactieve toepassingen binnen de hedendaagse kunst door het gebruik van voornamelijk, maar niet uitsluitend, nieuwe media.
Enerzijds doen we dat door verschillende facetten te belichten van de computer als productiemiddel en interface. We bieden hiertoe een pakket met actuele, professionele soft- en hardware technieken.
Anderzijds onderzoeken we, in de vorm van oefeningen en opdrachten, het creatieve proces in het algemeen en de interactieve structuren in verschillende artistieke contexten in het bijzonder. Hier komt de student als maker en auteur centraal te staan. In kleinschalige projecten leert hij een boodschap formuleren en de gepaste vormen en technieken aanwenden om tot een optimale relatie te komen tussen de boodschap en het medium en de boodschap en het publiek.
Dit atelier is mede het fundament voor het verdere traject van de student Mediakunst omdat creativiteit, het auteurschap, het proces- en conceptmatig denken en de principes van interactiviteit cruciaal zijn voor de verdere uitbouw van een artistiek parcours binnen het domein van de mediakunst. In het 2e Ba wordt dit opleidingsonderdeel, en Atelier Audiovisuele Media, gevolgd door het Atelier Mediakunst 1.
Leerinhoud Praktisch:
Na een korte introductie in het besturingssysteem van de computer gaan we verder in het actief verkennen van de workflow van het digitale productieproces voor het 2, 3 en 4 dimensionale en interactieve beeld in 4 initiaties.
• Initiatie in digitale beeldbewerking met een uitgebreide verkenning van de technische aspecten van het digitale beeld (met oa. formaten, compressie, kleurcorrectie, montage en collage technieken, etc.)
• Initiatie in grafische vormgeving en typografie voor print en drukwerk.
• Initiatie in webtechnieken voor zowel het publiceren van het artistieke proces of een portfolio als het autonome gebruik van het net als artistiek platform voor verhalend en/of vormelijk werk.
• Initiatie in interactieve media: soft- en hardware. Hier leren we de basis van programmeren voor interactieve, performatieve en generatieve toepassingen of dynamische systemen.
Inhoudelijk:
Het inhoudelijke leertraject bestaat voornamelijk uit:
• Inleiding tot het denken in dimensies van ruimte en tijd en de dynamische processen ertussen.
• Situering van de nieuwe media en de interactie in de kunsten.
• Het leren toepassen van de verschillende technieken in een persoonlijk concept.
• Het leren ontwikkelen van een individueel project en een eigen visie.
• Het leren werken vanuit een inhoud en het concept en de vorm hierop afstemmen.
Begincompetenties Begincompetenties worden op de toelatingsproef getoetst.
Eindcompetenties Kerncompetenties
1. Beheerst een basiskennis in de digitale beeldbewerking, grafische vormgeving, webtechnieken en (visueel) programmeren en kan deze adequaat toepassen.
2. Demonstreert basiskennis en kunde in verband met het gebruik van de technische middelen en systemen eigen aan de gehanteerde media en expressievormen en kan deze inzetten in kleinschalige projecten.
3. Kent de grondbeginselen van interactieve structuren en kan deze toepassen in geformuleerde opdrachten als in een persoonlijk project, van conceptvorming tot technische uitwerking.
Algemene competenties
1. Het verwerven en verwerken van informatie: de student is in staat informatie te verzamelen rond bepaalde digitale en visuele media en deze informatie te integreren binnen een persoonlijk project.
2. Is in staat om informatie te verzamelen om inhoudelijk tot een boeiende en persoonlijke boodschap te komen binnen een project. Is in staat om een persoonlijke artistieke visie en uitdrukkingsvorm verder te ontwikkelen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Software: 2D ; Time- & Lensbased, publishing & Interactief.
Diverse hardware: fototoestel, videocamera, audio-opname materiaal, computer, printer, scanner, klein handwerk gereedschap, bureaumateriaal.
Studiekosten Een bedrag van ca. 200€ valt te verwachten voor de aankoop van opslagmateriaal en prints met daarnaast een variabele kost voor materialen afhankelijk van de individueel gekozen projecten en uitwerking.
Een externe harde schijf is noodzakelijk.
Studiebegeleiding Individuele en groepsbegeleiding in het atelier, eventueel via email en andere online middelen en monitoraat.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, uiteenzettingen en lezingen, werkatelier met oefeningen en opdrachten op korte en lange termijn, studiereizen en -uitstappen, toonmomenten reflectieverslagen en projecten in de projectweek.
Evaluatievorm 1. De evaluatie wordt enkel in de eerste examenperiode ingericht (= geen 2e zittijd).
2. Omschrijving van de evaluatie:
- De betrokken docenten evalueren het artistieke proces op het einde van het semester. De toegekende cijfers tellen voor 2/3 van de punten.
- De examenjury evalueert het artistieke werk tijdens de eindevaluatie. Het toegekend cijfer telt voor 1/3 van de punten.
- Werkstukken en opdrachten in het kader van de studie- en onderwijsactiviteiten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
- In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
OP-leden
|
|