BACHELORPROEF
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in het drama
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 270.0
Studiepunten [E] 10
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Sam Bogaerts
Referentie ABDRMA03A00003
 
Trefwoorden
H850 (toneel: acteren), H855 (toneel: regie), H865 (toneel: analyse), H330 (toneel: dramaturgie), theater, drama, dramatische kunst

Doelstellingen
De bachelorproef vormt samen met Dramaproject II en Bachelorproef het praktijkgedeelte in 3e bachelor. De studenten worden in deze opleidingsonderdelen individueel begeleid in hun ontwikkeling tot beoefenaar van een vorm van dramatische kunst of van een persoon-lijke combinatie van verschillende vormen van drama, al dan niet in combinatie met andere disciplines. Ze krijgen de nodige informatie en trainingen aangereikt om een originele kunstzinnige expressie te ontwikkelen van gedachten, gevoelens of verbeeldingen. De competenties die de bachelor in het drama verwerft, kunnen ook professioneel worden in-gezet bij o.a. film, televisie, amusement, reclame, animatie, presentatie.

Na vier semesters basistrainingen zijn in het derde jaar drie dramaprojecten de kern van het programma. Twee projecten worden gerealiseerd onder begeleiding van een regisseur of coach ('dramaproject 1 en 2'), het derde is een zelfstandige creatie, al dan niet samen met medestudenten. Daarbij bepalen de studenten autonoom de functie of functies waar-mee ze hun bijdrage leveren aan de samenwerking: o.a. acteren (fysiek, tekstgericht, dansant, ...), optreden, performen, bedenken, schrijven, maken, regisseren, vormgeven, inhoudelijk onderzoeken of alle mogelijke combinaties.

In overleg met de dramadocenten kiest de student voor de invulling van de projecten: een welbepaalde vorm van drama, of een combinatie van allerlei vormen van drama en andere kunsten of disciplines. Daarbij levert de student individueel een belangrijke bijdrage aan het maken en/of presenteren. Alle vormen van samenwerking worden gestimuleerd, ook met studenten van aanverwante opleidingen of van andere disciplines: beeldende kun-sten, audiovisuele kunsten, muziek, toneelscholen, scenografie, opleidingen theaterkos-tuum, theaterwetenschappen, podiumtechnieken, nieuwe media, ...

Het kunnen werken en creëren binnen een team of ensemble, zonder daarbij de individua-liteit te verliezen, is eigen aan het domein drama. Dit proces wordt bij het realiseren van de projecten intens opgevolgd en begeleid.

Leerinhoud
Het begeleid-zelfstandig creëren en presenteren van een middellang dramaproject, op ba-sis van onderzoek, bij voorkeur binnen een ensemble van medestudenten of studenten van aanverwante opleidingen of andere disciplines. Daarbij worden eigen of waargeno-men gedachten, gevoelens of verbeeldingen omtrent het persoonlijke of het maatschappe-lijke gedramatiseerd of theatraal vormgeven. Er wordt gestreefd naar een eigen artistieke taal en tekens.

Tijdsdruk, een planning, het omgaan met een budget en het functioneren binnen een team of ensemble, waarbij de eigen competenties en inzichten een onmisbaar onderdeel zijn van het resultaat, zijn een onderdeel van het werk- en leerproces, dat wordt begeleid door een interne promotor, op basis van gespecialiseerde adviezen.

Begincompetenties
Het is wenselijk dat de student de eindcompetenties van 'Drama IV' beheersen.

Eindcompetenties
De dramastudent:

• kan zelfstandig op een beginnend niveau gedachten, gevoelens of verbeeldingen naar een publiek van specialisten en leken communiceren, op basis van onderzoek, binnen een of andere vorm of mengvorm van dramatische kunst, al dan niet in combinatie met andere disciplines, binnen een team of een ensemble. Dat kan als speler, maker, schrij-ver, regisseur, vormgever, onderzoeker of een combinatie van deze of andere relevante functies binnen een dramaproject.

• is als maker/regisseur/schrijver in staat tot een kunstzinnige expressie met een eigen ar-tistieke taal en originele tekens of heeft als speler/performer zijn expressiemogelijkheden verruimd, waarbij hij/zij op het moment zelf creatief kan omgaan met wat medespelers, publiek of toevallige omstandigheden aanreiken;

• kan omgaan met planning, tijdsdruk en budget.

Algemene competentie: het besef van de persoonlijke en maatschappelijke verantwoorde-lijkheid die samenhangt met de beroepspraktijk.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
dvd's, andere kunstvormen, materiaal uit bibliotheek, internet

Studiekosten
Aankoop van toneelteksten; inkomgelden voor theatervoorstellingen, tentoonstellingen en andere kunstvormen; ontleningen van video's en dvd’s, diverse kosten voor productie-doeleinden. Geraamde totaalprijs: 100.0 EUR

Studiebegeleiding
Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met titularis of docenten.

Onderwijsvormen
Realisatie van een dramaproject; stage; individueel en groepsoptreden; gesprekken en correspondentie.
Het onderwijs heeft een individueel karakter, maar wordt voornamelijk gegeven in groeps-verband.

Evaluatievorm
Presentaties voor een publiek van medestudenten, docenten, externe specialisten en le-ken. De titularis wordt bij het waarderen bijgestaan door een jury, samengesteld uit min-stens twee dramadocenten, een theoriedocent en een externe specialist.

OP-leden