'DE JAREN 80'
 
Wordt gegeven in Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: animatiefilm
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: film
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Fotografie
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Grafisch ontwerp
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Mode
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Multimediale vormgeving
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Textielontwerpen
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Vrije kunsten
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Dirk PÜLTAU
Referentie AMAKUA00A00046
 
Trefwoorden
h000-menswetenschappen, h00x-kunst

Doelstellingen
De student neemt vier theoretische seminaries op, afhankelijk van de theoretische behoeftes die hij/zij ondervindt tijdens zijn studietraject, vanuit zijn artistieke praktijk en zijn theoretische interesses.
De theoretische seminaries zijn opgenomen in het masterprogramma als specifieke leervorm waarbij theoretische inhouden binnen een flexibele en open werkvorm worden overgedragen, met ruimte voor interventie van studenten en dialoog.
Theoretische seminaries worden gedragen vanuit het artistieke en het theoretische onderzoek lopend aan het KASK, zodat de student te maken krijgt met probleemgerichte en thematisch opgezette seminaries.

Leerinhoud
Elk seminarie vormt binnen dit opleidingsonderdeel een leereenheid.
Een seminarie is probleem- en onderzoeksgericht.
Het is thematisch van opzet en niet overzichtsgericht.
Inhoudelijk staan de theoretische seminaries in de master open voor allerhande onderwerpen en thema’s gelinkt aan de studiegebieden van de beeldende en audiovisuele kunsten.
De specifieke focus van een seminarie vertrekt vanuit het onderzoek van de docent.
Grenzen van artistieke disciplines kunnen daarbij overschreden worden.

Het seminarie geeft een geschakeerd en gelaagd beeld van de kunst van de jaren 80 en zal daartoe onder meer vertrekken van tentoonstellingen, boeken, teksten en films die zelf al een visie op de jaren 80 formuleren.
Zo vonden recentelijk enkele tentoonstellingen plaats die terugblikten op de kunst van de jaren 80: Flashback – Revisiting the Art of the 80s, Museum für Gegenwartskunst, Basel, 2005-2006; The Eighties, Museu Serralves, Porto, 2006; Kavalierstart. Aufbruch in die 80er Jahre, Museum Morsbroich, Leverkusen, 2008; en een tweedelige tentoonstelling bestaande uit Espèces d’espace. Les années 80 – premier volet (2008-2009) en Images & (re)présentations. Les années 80 – second volet (2009) (Le Magasin, Grenoble).

Tentoonstellingen die terugkijken op de jaren 80 confronteren we met tentoonstellingen die in de loop van de jaren 80 een beeld geven van de contemporaine kunst die op dat moment nog volop in ontwikkeling is.
Een andere laag in dit kaleidoscopische beeld van de jaren 80 vormen de films van documentairemaker Jef Cornelis, die van 1963 tot 1997 een uniek oeuvre van internationale allure heeft gerealiseerd.
Daarbij heeft Cornelis enkele mijlpalen van de tentoonstellingsgeschiedenis van de jaren 80 in beeld gebracht, zoals Chambres d’Amis (Gent, 1986), Sonsbeek 86 (Arnhem, 1986) en Skulptur Projekte (Münster, 1987).
Verder zullen ook cruciale boeken (zoals Hunger nach Bildern van Wolfgang Max Faust uit 1982 dat de revival van de nieuwe schilderkunst inleidt) en teksten (Pictures uit 1979 van Douglas Crimp) worden besproken.
Het is daarbij uiteraard de bedoeling om naast de genoemde films, teksten, boeken en tentoonstellingen ook in te gaan op de kunst van de jaren 80 zélf.
De aanpak van het seminarie maakt er ons evenwel bewust van dat een objectief beeld van een historische periode niet bestaat en dat dit des te meer geldt voor de jaren 80, gezien de actieve rol die critici en tentoonstellingsmakers beginnen te spelen in de contextualisering en beeldvorming van de kunst.

Ten slotte wordt in de marge van het seminarie ook ingegaan op vragen als: wat gebeurt er als we over ‘de kunst van de jaren 80’ spreken – en de kunst dus opdelen in decennia.
En wat is er sinds de jaren 80 veranderd?
Wat kunnen kunstenaars geboren op het einde van de jaren 80 van de kunst van de jaren 80 leren?

Begincompetenties
Het is zéér wenselijk dat de student de competenties van de bacheloropleiding (beeldende kunsten of audiovisuele kunsten) heeft verworven.

Eindcompetenties
- De student kan op een gefundeerde wijze mee denken en reflecteren ten aanzien van een wetenschappelijk en/of artistiek onderzoek.
- De student toont het vermogen tot originaliteit en creativiteit in het uitbreiden van zijn kennis en in het komen tot inzichten.
- De student geeft aan wat de meerwaarde kan zijn van een samenwerking die artistieke disciplines overschrijdt en kan die meerwaarde tevens mee realiseren in een multidisciplinaire omgeving.
- De student bezit een gevorderd begrip van en inzicht in wetenschappelijke en/of artistieke kennis eigen aan een bepaald domein binnen de beeldende en/of audiovisuele kunsten.
- De student heeft inzicht in de nieuwste kennis van een specifiek gebied hierbij en kan onderzoek hierin volgen en interpreteren.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Leermaterialen zijn afhankelijk van het gekozen seminarie.
Catalogi van de betreffende tentoonstellingen.
Teksten uit de jaren 80 over de kunst van de jaren 80…
Essays over de periode geschreven tussen de jaren 80 en nu. Films van Jef Cornelis over kunstenaars en tentoonstellingen van de jaren 80.

Studiekosten
Syllabus wordt ter beschikking gesteld vanuit de ateliergelden.
Student zorgt zelf voor aanschaf van eventuele handboeken.

Studiebegeleiding
Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met de betrokken docent.

Onderwijsvormen
Theoretische uiteenzettingen, groepsdiscussies.
Naar gelang de aanwezigheid van een gastdocent kan een seminarie ook in een andere taal verlopen.
Hoorcollege met veel (film)beeld-, tekst- en vergelijkingsmateriaal.

Evaluatievorm
Voor elke leereenheid geldt standaard (tenzij anders afgesproken door docent):
een mondeling examen, eventueel voorbereid door middel van een paper.
Tweede zittijd mogelijk.
Verplichte deelname van de studenten aan de onderwijsactiviteiten.

Een praktische oefening als toepassing van de stof.
Precieze vorm nog te bepalen.

OP-leden