DE GROOTSTAD IN DE LITERATUUR
 
Wordt gegeven in Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: film
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Fotografie
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Grafisch ontwerp
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Mode
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Multimediale vormgeving
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Textielontwerpen
Seminarielijst Master kiezen voor 12 studiepunten - afstudeerrichting: Vrije kunsten
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Seth Van Damme
Referentie AMAKUA00A00050
 
Trefwoorden
h000-menswetenschappen, h00x-kunst

Doelstellingen
De student neemt vier theoretische seminaries op, afhankelijk van de theoretische behoeftes die hij/zij ondervindt tijdens zijn studietraject, vanuit zijn artistieke praktijk en zijn theoretische interesses.
De theoretische seminaries zijn opgenomen in het masterprogramma als specifieke leervorm waarbij theoretische inhouden binnen een flexibele en open werkvorm worden overgedragen, met ruimte voor interventie van studenten en dialoog.
Theoretische seminaries worden gedragen vanuit het artistieke en het theoretische onderzoek lopend aan het KASK, zodat de student te maken krijgt met probleemgerichte en thematisch opgezette seminaries.

Leerinhoud
Elk seminarie vormt binnen dit opleidingsonderdeel een leereenheid. Een seminarie is probleem- en onderzoeksgericht. Het is thematisch van opzet en niet overzichtsgericht. Inhoudelijk staan de theoretische seminaries in de master open voor allerhande onderwerpen en thema’s gelinkt aan de studiegebieden van de beeldende en audiovisuele kunsten. De specifieke focus van een seminarie vertrekt vanuit het onderzoek van de docent. Grenzen van artistieke disciplines kunnen daarbij overschreden worden.

Voor de opkomst van de moderne grootstad waren steden centra van wereldlijke en religieuze macht die als collectieve symbolen golden van een gemeenschap of cultuur. In de 18de eeuw werd de grootstad een plaats van economische en technologische vooruitgang. Steeds meer mensen van steeds diverser achtergronden vestigden zich in deze besloten geografische ruimten, die uitgroeiden tot broeinesten van menselijk samenleven en conflict, droom en desillusie.
In dit seminarie staan we stil bij de manier waarop het fenomeen van de grootstad wordt verbeeld in de literatuur. Centraal binnen de hedendaagse studie van de stadsliteratuur staan begrippen als “stedelijkheid” en “betekenisgeving”. Het eerste begrip verwijst naar de specifieke, zeer diverse en herkenbare (sub)culturele vormen van samenleven en zelfexpressie, die hun oorsprong vinden in de stad en bestudeerd werden door theoretici als Georg Simmel, Roland Barthes, Michel de Certeau e.a. Stedelijkheid krijgt echter ook betekenis door de manier waarop kunst en literatuur getuigenis afleggen van de grootstedelijke ervaring. De interpretatie van die betekenissen kunnen we bestuderen aan de hand van de thema’s, motieven en verhaalstructuren die opduiken in het genre van de stadsroman en zijn subgenres, zoals de detective en sciencefiction, de utopische en dystopische roman. We bestuderen welke tekstuele patronen ontdekt kunnen worden in een aantal voorbeelden van stadsromans uit de wereldliteratuur. Op basis van algemene topics zoals de esthetische, documentaire, moderne en postmoderne stadsverbeelding gaan we dieper in op het werk van auteurs als o.a. Italo Calvino, Paul Auster, Siri Hustvedt, Orhan Pamuk, en Najib Mahfouz. Naast relevante tekstfragmenten, zal dit seminarie gestoffeerd worden met bijdragen uit de theorie, architectuur en kunstgeschiedenis.

Begincompetenties
Het is zéér wenselijk dat de student de competenties van de bacheloropleiding (beeldende kunsten of audiovisuele kunsten) heeft verworven.

Eindcompetenties
- De student kan op een gefundeerde wijze mee denken en reflecteren ten aanzien van een wetenschappelijk en/of artistiek onderzoek.
- De student toont het vermogen tot originaliteit en creativiteit in het uitbreiden van zijn kennis en in het komen tot inzichten.
- De student geeft aan wat de meerwaarde kan zijn van een samenwerking die artistieke disciplines overschrijdt en kan die meerwaarde tevens mee realiseren in een multidisciplinaire omgeving.
- De student bezit een gevorderd begrip van en inzicht in wetenschappelijke en/of artistieke kennis eigen aan een bepaald domein binnen de beeldende en/of audiovisuele kunsten. De student heeft inzicht in de nieuwste kennis van een specifiek gebied hierbij en kan onderzoek hierin volgen en interpreteren.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Er wordt een syllabus voorzien met relevante teksten (waar mogelijk in Nederlandse vertaling). Aanvullend materiaal zal in de bibliotheek ter beschikking staan voor de studenten.

Studiekosten
Syllabus wordt ter beschikking gesteld vanuit de ateliergelden.
Student zorgt zelf voor aanschaf van eventuele handboeken.

Studiebegeleiding
Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met de betrokken docent.

Onderwijsvormen
Het seminarie omvat twee onderscheiden blokken. Het eerste onderdeel bestaat uit zes bijeenkomsten van telkens twee uur en is opgebouwd rond een reeks uiteenzettingen aangevuld met illustratief materiaal en gevolgd door groepsdiscussies. Het tweede luik omvat de voorbereiding van een eindwerk. Hieraan zullen groepjes van minimum twee studenten gedurende de overige weken van het tweede semester werken. De verschillende groepjes studenten kiezen één stadsroman uit een lijst van relevante werken. Zij lezen hun gekozen boek en schrijven een verhandeling van 5000 woorden, waarin zij de roman ontleden in het licht van de theoretische uiteenzettingen uit de vorige weken. Elk groepje zal gedurende deze periode nog één keer samenkomen met de docent om de voortgang en eventuele problemen te bespreken, alvorens de paper uit te schrijven en in te dienen.

Evaluatievorm
Voor elke leereenheid geldt standaard (tenzij anders afgesproken door docent):
een mondeling examen, eventueel voorbereid door middel van een paper
Tweede zittijd mogelijk.
Verplichte deelname van de studenten aan de onderwijsactiviteiten.

Het totale eindcijfer voor dit seminarie valt uiteen in twee delen: 30% permanente evaluatie, d.i. de voorbereiding van lectuuropdrachten en deelname aan plenaire discussies. 70% eindverhandeling.

OP-leden