Trefwoorden H001, filosofie
Doelstellingen Het theoretisch vak filosofie, en de filosofie in se, ondervraagt de mens en is alleen daarom de gelijke van de essentiële vraagstelling, die elk podiumgebeuren en zeker de dramatische kunsten kenmerkt.
In de opleiding dramatische kunsten is het daarom relevant dat dit theoretische vak op inleidend niveau aan het begin van het curriculum wordt geplaatst. Kennis van de geschiedenis van de wijsbegeerte en haar cultuurhistorische contexten; inzicht in de historiciteit van onze wereldbeelden, moraal en politieke overtuigingen; inzicht in het actuele filosofische debat; dit zijn de noodzakelijke vaardigheden om open en kritisch de actuele zingevingsvragen te overdenken, op basis van heldere argumentatie.
Het is een houding die fundamenteel is voor een hedendaags theatermaker.
Leerinhoud 1. Thematische inleiding tot de wijsbegeerte.
2. Historisch overzicht: natuurfilosofen, Plato & Aristoteles, Hellenistische geluksfilosofie, patristiek, scholastiek, rationalisme, empirisme, verlichting (met focus op Plato, Aristoteles, Augustinus, Descartes, Spinoza, Hume, Kant).
3. Vogelvlucht introductie in het actuele debat: kritische theorie (van Marx over de school van Frankfurt tot Habermas), positivisme en analystische filosofie (van Comte over Mach, de Weense kring, Wittgenstein tot de actuele taalfilosofie), fenomenologie en hermeneutiek (van Husserl en Kierkegaard over Heidegger, Sartre tot Gadamer), structuralisme en post-modernisme (van Nietzsche tot Foucault, Lyotard en Rorty).
4. Verplichte lectuur van 2 filosofische teksten (hetzij theoretische tekst, hetzij roman of ego-document)
Begincompetenties
Eindcompetenties algemene competentie: is in staat kritisch te reflecteren over zichzelf, de mens, het functioneren van mens en maatschappij
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursustekst; excerpten uit teksten van klassieke auteurs; lectuurlijst
Studiekosten
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen Hoorcollege.
Zelfstandige lectuur van twee werken uit de lectuurlijst, resulterend in twee korte lectuurverslagen (3 à 5 pp. courant lettertype, bv optimum 12, interlinie anderhalf - met weergave van de inhoud en van de leeservaring).
Evaluatievorm Mondeling examen over de leerinhouden. De beoordeling brengt ook de lectuurverslagen in rekening.
OP-leden
|
|