Trefwoorden h314-conservatie-en-restauratie-van-kunstwerken
Doelstellingen Optioneel opleidingsonderdeel dat deel uitmaakt van het keuzepakket 1; Beheer van Actuele Kunst en dat aansluit op de opleidingsonderdelen 'Materiaalkennis', 'Collectiebeheer', 'Ethiek en deontologie'.
Toepassingsgerichte kennisverwerving met betrekking tot restauratiemethodologieën en -houdingen.
Leerinhoud Voorstelling en concrete toepassingen van een algemeen model dat kan worden ingezet bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de conservatie en restauratie van actuele kunstwerken.
Voorstelling van en toelichting bij de voorhanden zijnde expertise met betrekking tot restauratiemethodologieën en -houdingen die ontwikkeld zijn met het oog op Oude Kunst, maar ook van toepassing kunnen zijn bij Actuele Kunst.
Voorstelling van en toelichting bij de voorhanden zijnde veldspecifieke expertise met betrekking tot restauratiemethodologieën en -houdingen ontwikkeld voor Actuele Kunst.
Begincompetenties Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de opleiding.
Eindcompetenties Kerncompetenties
1. Kennis van de bestaande expertise en haar (potentieel) toepassingsgebied m.b.t. restauratiemethodologiën en -houdingen (Oude en Actuele Kunst).
Onder meer:
- concrete toepassing van kennis en inzicht m.b.t. de verouderingsprocessen van de belangrijkste materialen; detectie, omschrijving en benoeming van verouderingsverschijnselen.
- detectie, omschrijving en benoeming van schadeverschijnselen, toegepast op concrete gevallen.
2. Uitwerking van strategisch plan en rapportering aan derden, waaronder specialisten extern aan het artistieke veld, m.b.t. vastgestelde verouderings- en schadeverschijnselen.
Algemene competenties
1. Uitwerking van een project, bemiddeling tussen de verschillende betrokken actoren, coördinatie van een projectmatig samengesteld team.
2. Het verwerven en verwerken van informatie. Relevante wetenschappelijke en andere informatie m.b.t. dit opleidingsonderdeel systematisch kunnen verzamelen, opzoeken, interpreteren, integreren, verwoorden en presenteren.
3. Een ingesteldheid tot levenslang leren: de student is in staat situaties en informatie op te zoeken die het eigen leerproces ondersteunen en stimuleren en bezit een bereidheid de resultaten van de studie te ontsluiten binnen de directe werkomgeving en het bredere werkveld.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabi en eigen nota's.
De syllabi zijn te verkrijgen via de coördinatoren.
Aanvullende literatuur kan worden ontleend via de bibliotheken van de K.A.S.K., het H.I.K.O. en het S.M.A.K.
Studiekosten Syllabi: 10 Euro
Speciale kledij (handschoenen): 5 Euro
Raming van het totaal: 15 Euro
Studiebegeleiding De deelnemers kunnen tijdens diverse bijeenkomsten contact leggen met de docent, een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek of per e-mail vragen stellen aan een docent of een van de coördinators.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, demonstraties, werkcolleges, practicum
Evaluatievorm Periodegebonden evaluatie.
Mondeling examen.
Tweede zittijd is mogelijk.
OP-leden
|
|