Trefwoorden s260-psychologie, s262-ontwikkelingspsychologie, h00x-kunst
Doelstellingen Optioneel opleidingsonderdeel van het keuzepakket 2: Tentoonstelling.
Inzicht verwerven in de relevante theorieën, modellen, methoden en praktijkexperimenten met betrekking tot publieksbemiddeling en de theoretische inzichten leren aanwenden voor de beoordeling van een hedendaagse museale bemiddelingspraktijk en voor de ontwikkeling van een eigen bemiddelingsproject.
Leerinhoud In dit opleidingsonderdeel wordt gefocust op de interpretatie en beleving door de toeschouwer van het tentoongestelde object en hoe we daarin kunnen bemiddelen.
Vertrekkende vanuit een inleiding op theorieën met betrekking tot toeschouwerprocessen, zoals leer- en receptietheorieën, wordt kritisch ingegaan op de rol, het belang, de mogelijkheden en kansen van publieksbemiddeling in de tentoonstellingspraktijk.
De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod: situering van bemiddeling ten opzichte van educatie en communicatie, objecten, teksten, andere bemiddelingsinstrumenten, publieksonderzoek (voortraject + evaluatie).
Deze onderwerpen worden zowel theoretisch benaderd als via praktijkvoorbeelden.
Een aantal aspecten van publieksbemiddeling wordt door de studenten verder geanalyseerd en zelf uitgeprobeerd in de oefeningen.
Begincompetenties Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de opleiding.
Eindcompetenties Kerncompetenties
Vermogen tot analyse van een bemiddelingspraktijk en tot ontwikkeling van een eigen bemiddelingsproject voor een tentoonstelling, gebaseerd op verworven inzicht in en kennis van de relevante theorieën en voorbeeldpraktijken en op vaardigheden om modellen en methoden zowel passief als actief toe te passen.
Algemene competenties
1. Vermogen tot kritische reflectie: een zelfkritische houding tegenover de eigen uitgangspunten met betrekking tot publieksbemiddeling.
2. Het besef van de maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Schema's, modellen en tekstmateriaal, aangevuld met een bibliografie.
Het leermateriaal staat elektronisch ter beschikking.
De aanbevolen literatuur kan worden geraadpleegd in de bibliotheek van de K.A.S.K. en/of het H.I.K.O of andere universitaire bibliotheken.
Studiekosten Een beperkt aantal excursies naar musea.
Studiebegeleiding Persoonlijk: op elektronische afspraak.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, werkcolleges, practica.
Evaluatievorm Niet-periodegebonden evaluatie (50%) + periodegebonden evaluatie (50%)
Niet-periodegebonden evaluatie verloopt via oefeningen.
De periodegebonden evaluatie gebeurt aan de hand van het schrijven van een paper.
Tweede zittijd is mogelijk.
Tweede zittijd is mogelijk voor de helft van de punten.
De punten van de permanente evaluatie (50%) van de eerste zittijd worden overgezet naar de eindbeoordeling in de tweede zittijd.
OP-leden
|
|