Trefwoorden Microbiologie, micro-organismen
Doelstellingen De cursus microbiologie dient de studenten de nodige inleidende kennis bij te brengen aangaande de microbiële wereld. Er zal kennis en inzicht verworven worden inzake de structuur, morfologie, taxonomie, groei, ecologie en beheersing van bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Daarenboven leren de studenten een aantal microbiologische basistechnieken accuraat uitvoeren. De cursus is basaal gericht naar de domeinen industriële-, voedings-, milieu- en bodemmicrobiologie. Dit opleidingsonderdeel is een voorbereiding op de vakken voedingsmicrobiologie en het gecontroleerd gebruik van micro-organismen in de land- en tuinbouw.
Leerinhoud In een eerste deel, algemene microbiologie, wordt in theorie en praktijk op basis van cytologie, fysiologie en systematiek kennis gemaakt met bacteriën, gisten, schimmels, virussen en bacteriofagen. De combinatie theorie en praktijk concretiseert zich in microscopische en biochemische identificatietechnieken voor bacteriën, gisten en schimmels , zowel naar voorbereiding, uitvoering en interpretatie. Verder wordt in de theorie aandacht besteed aan microbiële groeiprocessen : voedingsvereisten, omgevingsvoorwaarden voor groei, kinetiek van bacteriële- en fungale groei. De theorie wordt afgesloten met een pakket fysische, chemische en biologische bestrijdingstechnieken toegepast in diverse sectoren (destructie, desinfectie, chemotherapie…) en met een basispakket immunologie.
In de oefeningen worden de aangeleerde microbiologische basistechnieken toegepast in onderzoeken naar de microbiologische kwaliteit van lucht, water, drinkwater, grondstoffen en voedingswaren. Speciale aandacht voor isolatie en enumeratie van bacteriën, gisten en schimmels aangevuld met determinatietechnieken.
Begincompetenties Eindcompetentie van 'Algemene en anorganische Chemie I en Chemie II' moeten verworven zijn.
Kennis van Anatomie en morfologie van hogere planten', 'Plantenfysiologie', ' Algemene dierkunde' en 'Bouw en fysiologie van het dier' is aanbevolen.
Eindcompetenties De doorgedreven kennis omtrent micro-organismen moet aanwezig zijn.
Dit omvat onder andere :
- Een goede basiskennis van microbiologie bezitten.
- De eigenschappen, het belang, de groei en kinetiek, de voedingsvereisten, de detectietechnieken van micro-organismen duidelijk kunnen omschrijven.
De kennis kunnen vertalen naar concrete vaardigheden in de werkcolleges.
Dit omvat onder andere :
- De belangrijkste microbiologische basistechnieken beheersen en kunnen toepassen
- De student moet in staat zijn de opgedane microbiologische kennis om te zetten in vakspecifieke vaardigheden met het beheersen en sturen van microbiologische processen tot doel. Hierbij is het accuraat kunnen uitvoeren van microbiologische analyses essentieel voor een adequate proces-en productcontrole.
- In staat zijn om over de opgedane kennis, vaardigheden en wetenschappelijke ervaringen mondeling en schriftelijk te kunnen rapporteren en communiceren.
- Een professionele verslaggeving kunnen doen van de uitgevoerde experimenten.
- De nodige creatieve en wetenschappelijke assertiviteit ontwikkelen om na overleg in teamverband opleidingsgerelateerde problemen te kunnen oplossen.
- Tijdens de werkcolleges in teamverband de praktische problemen die opduiken bij de uitvoering van de oefeningen kunnen oplossen.
Algemene competentie
- Verwerven en verwerken van informatie: In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken.
- Begrip van de wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis eigen aan een bepaald domein van de wetenschappen
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus en practicumnota's Microbiologie
Vakliteratuur aanwezig in het laboratorium en bibliotheek
Extra informatie op Dokeos.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 10.0 EUR Cursus: 10 EUR
Studiebegeleiding Permanente mogelijkheid tot vraagstelling
Onderwijsvormen Hoorcolleges, geleide oefeningen in het laboratorium, demonstraties.
Evaluatievorm
- Theorie : schriftelijk examen.
- Geleide oefeningen : permanente evaluatie, toetsen.
Wegingscoëfficiënt :
Raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.
OP-leden T. : Kathy MESSENS
O. : Lieve VERMEIREN en Nick DESCHUYFFELEER
|
|