DIERLIJKE PRODUCTIESYSTEMEN 1
 
Wordt gegeven in Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde, plantaardige en dierlijke productie - afstudeerrichting: plantaardige en dierlijke productie
Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde, dierenmanagement - afstudeerrichting: plantaardige en dierlijke productie
Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde - afstudeerrichting: tropische plantaardige productie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 18.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract? niet toegelaten
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Nog niet bepaald
Referentie BMLTBP01A00004
 
Trefwoorden
Varkensteelt, bedrijfsbeheer en productiecontrole

Doelstellingen
Inzicht bij brengen in het belang van een wetenschappelijk gefundeerd management van de integrale varkensactiviteiten voor een zoötechnische, economische, ecologische en ethologische optimalisatie.
Hierbij zal de student(e) een duidelijk inzicht dienen te verwerven in de mogelijkheden die eender gelijk management bieden, maar tevens ook dient hij/zij bewust te zijn van de beperkingen van de huidige mogelijkheden door de (nog) beperkte kennis ten gevolge van de enorme complexiteit van dit biologische gebeuren.

Leerinhoud
In deze cursus worden de parameters die belangrijk zijn voor de rendabiliteit van de varkenshouderij, rekening houdend met kwalitatieve, ecologische en ethologische consequenties: biggenproductie, opfok van biggen tot jonge zeugen, opfok van beren en het gebruik van KI, selectie, productie van vleesvarkens, gezondheidszorg en hygiëne behandeld.
Tijdens de oefeningen worden ondermeer bezoeken gebracht aan praktijkbedrijven waardoor de studenten de theorie aan de praktijk kunnen toetsen. Naast deze bezoeken wordt ook deel genomen aan studiedagen omtrent de varkenshouderij en worden sprekers uitgenodigd om hun ervaringen vanuit de praktijk over te brengen.
Naast de zoötechnische aspecten wordt eveneens aandacht besteed aan het eindproduct, namelijk het vlees (commercialisatie, kwaliteit).

Begincompetenties
Eindcompetenties verworven hebben van Algemene Dierkunde, Bouw en Fysiologie van het dier, Verteringsfysiologie en Voortplantingsfysiologie.

Eindcompetenties
1. In staat zijn op een degelijke wijze te handelen als manager/adviseur op gebied van de varkensproductie.
2. Grondige kennis hebben van zowel de genetica (rassen, kruisingen), selectietechnieken, de ziekten en het bedrijfsbeheer in de varkensteelt.

Algemene competentie
Het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context: hij/zij is zich bewust van de beperkingen van de huidige mogelijkheden door de (nog) beperkte kennis ten gevolge van de enorme complexiteit van dit biologisch gebeuren.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Nota's cursus "Dierlijke productiesystemen 2007”; 400 blz

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 370.0 EUR
Cursus +documentatie: ± 40 EUR
Bedrijfsbezoeken: ± 30 EUR
Studiereis: ± 300 EUR

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling.

Onderwijsvormen
  • Hoorcollege en bedrijfsbezoeken + simulatie op computerprogramma
  • Met behulp van een buitenlandse studiereis moeten de studenten een internationale visie ontwikkelen over de in de cursus aangebrachte problematiek.


Evaluatievorm
Mondeling met schriftelijke voorbereiding

Wegingcoëfficiënt:
  • Theorie: 72,7%
  • Oefeningen: 27,3%
Raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.

OP-leden
Dirk FREMAUT
Nicolas WULLEPIT