FYSICA I
 
Wordt gegeven in Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, landbouwkunde, voor Prof.Bach.agro en biotech./agro-ind, dierenz en landb
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, tuinbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotech afst groenmgt en tuinb
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotech afst voed.middelentech.
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de chemie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract? niet toegelaten
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Johan D'heer
Referentie BZBTBK01A00004
 
Trefwoorden
klassieke mechanica, trillingen, golven, fysische instrumentatie

Doelstellingen
  • Theorie:
    Een grondige kennis van mechanica en trillings- en golfverschijnselen is nodig voor een goed inzicht in verscheidene bedrijfsprocessen in de agro-industrie en voor een goed begrip van de werking van toestellen en machines gebruikt in deze industrie. De studenten krijgen een grondig overzicht van de wetten van de klassieke mechanica (statica en dynamica) en een grondige beschrijving van trillings- en golfverschijnselen, steunend op de wetten van de klassieke mechanica. Golven en trillingen vormen de basis van veel meettechnieken, gebruikt in bio-technologische toepassingen.
  • Practicum:
    Het practicum fysica is een vakoverschrijdend gebeuren waarin studenten concrete praktische opdrachten uit meerdere disciplines van de bacheloropleiding uitvoeren. De studenten leren de nauwkeurigheid van metingen en berekende resultaten kritisch beoordelen, leren resultaten correct te interpreteren, leren duidelijke besluiten te formuleren en leren degelijk te rapporteren binnen een vooropgestelde termijn zoals dit later ook in hun werkomgeving geëist wordt.


Leerinhoud
Theorie:
  • Mechanica:
    Snelheid en versnelling.
    Verschillende soorten bewegingen.
    Kracht en krachtmoment.
    Impulsmoment en traagheidsmoment.
    Rotatiebewegingen.
    Behoud van energie.
  • Trillingen:
    Harmonische trilling.
    Gedempte trilling.
    Gedwongen trilling.
    Samenstellen van trillingen.
  • Golven:
    Golfvergelijking.
    Soorten golven: mechanische, elektromagnetische.
    Voortplanting van golven: principe van Huygens.
    Interferentie van golven: staande en lopende golven.
    Buiging van golven.
    Intensiteit van golven.
  • Geluid: Voortplantingssnelheid.
    Eenheden van geluidssterkte.
Practicum:
- Bewegingsleer
- Statica en dynamica
- Trillingen
- Golven


Begincompetenties
Kennis van elementaire vektorrekening, goniometrie, basisintegralen en afgeleiden.

Eindcompetenties
1. In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de fysica correct te hanteren binnen ingenieurswetenschappelijke probleemstellingen (SCA1)

Onder meer:
  • In staat zijn om eenvoudige fysische problemen met betrekking tot mechanische trillingen en golven zelfstandig op te lossen en er efficiënt kunnen over communiceren
  • In staat zijn om eenvoudige fysische problemen met betrekking tot mechanica zelfstandig op te lossen en er efficiënt kunnen over communiceren voor studenten die een schakelprogramma volgen
  • In staat zijn om zich op een adequate wijze te informeren over de uit te voeren opdrachten met betrekking tot mechanica, en trillingen en golven (AC2)
  • In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren over probleemstellingen uit de fysica (mechanica, trillingen en golven) (AC1)
  • In staat zijn om fysische problemen over mechanica, trillingen en golven in teamverband adequaat te bespreken en op te lossen (AC5)
  • In staat zijn om onderzoeksmethoden en –technieken zoals dataverzameling en data-analyse adequaat aan te wenden en te beoordelen o.a. steunende op een foutenanalyse (AWC1)
Algemene competenties
1. In staat zijn om inzichten uit de fysica (mechanica, fluïda, trillingen en golven) zelfstandig en in teamverband toe te passen op ingenieurswetenschappelijke problemen (AIC1)

Onder meer:
  • In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen mechanica, fluïda en trillingen en golven om de opgelegde opdrachten te kunnen uitvoeren (AIC3)
2. In staat zijn om informatie, ideeën, problemen en oplossingen betreffende fysica (mechanica, fluïda, trillingen en golven) adequaat te communiceren en te rapporteren zowel aan leken als aan specialisten o.a. door peer-assessment van verslagen (AC4)

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus voor theoretisch gedeelte en labo, aangevuld met persoonlijke notities.
Handboek: “Natuurkunde. Deel 1: mechania en thermodynamica, 4de ed. (2008)”, D.C. Giancoli, Pearson Education.
Verschillende handboeken in bibliotheek ter inzage.
Elektronische leeromgeving (Dokeos) met testen.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 50.0 EUR
Handboek, syllabus labo.: 50€

Studiebegeleiding
Tijdens het academiejaar is er elke lesweek, op een vast tijdstip aangepast aan het uurrooster van de student, monitoraat door de docent of een lid van de vakgroep Fysica.
Na iedere les of na afspraak is de docent beschikbaar voor vragen en verdere uitleg.
Voor zelftesten, opgeloste oefeningen, examenvragen van vorige academiejaren kunnen de studenten terecht op de elektronische leeromgeving Dokeos.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met demonstraties, peer-instruction.
Geleide oefeningen.
In het labo voeren studenten, op zelfstandige basis, praktische opdrachten uit waarbij verschillende disciplines uit de bacheloropleiding aan bod komen. De studenten leren resultaten correct interpreteren (o.a. door toepassing van foutentheorie op meetresultaten), stellen zelfstandig een rapport op over het geleverde werk en leren op duidelijke wijze een besluit te formuleren.
Theorie en labo vormen één geheel in die zin dat proeven in het labo steunen op inzichten verworven in het theoretisch gedeelte.

Evaluatievorm
Wegingscoëfficiënt:
  • Theorie (schriftelijk examen) : 50 %
  • Practicum (permanente evaluatie) : 50 %
Raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.


OP-leden
Theorie: Johan D'HEER.
Labo: leden van de vakgroep Fysica.