Trefwoorden Sociaal Economisch Beleid, macro-economisch beleid, Belgische economie, sociale economie, internationale economie, sociaal-economische beleidsdomeinen, publieke economie
Doelstellingen Het opleidingsonderdeel brengt de studenten kennis en inzicht bij over de mechanismen en theoretische principes die een rol spelen bij het macro-economisch en sociaal beleid.
De theoretische inzichten worden op inductieve wijze vanuit de actualiteit van een sociaal-economisch beleidsdomein aangereikt (zoals bijvoorbeeld : tewerkstellingsbeleid ; inkomenspolitiek en armoedebestrijding ; mobiliteit ; concurrentiebeleid… )
Leerinhoud I. MACRO-ECONOMISCHE GROOTHEDEN: METING EN KRITIEK
II. ECONOMISCH BELEID
II.1 De macro-economische problematiek
II.2 Macro-economisch vraag- en aanbodbeleid
II.3 Fiscaal beleid
II. SOCIAAL BELEID
II.1. Inleiding tot het sociaal beleid
II.2 De welvaartstaat en de overlegeconomie
II.3 Armoede en sociale ongelijkheid
II.4. Tewerkstelling
III. SOCIAAL-ECONOMISCH BELEID: duurzame ontwikkeling, een synthese
Begincompetenties De competenties van het opleidingsonderdeel inleiding economie (Ba2 BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn.
Eindcompetenties Kerncompetentie:
Kennis en inzicht in de mechanismen en theoretische principes die een rol spelen bij het macro-economisch en sociaal beleid.
Algemene competentie:
Een onderzoekende houding: Actuele sociaal-economische beleidsproblemen kunnen duiden en analyseren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Bundel met teksten uitgegeven door de titularis: bevat artikels uit wetenschappelijke tijdschriften en kwaliteitspers en capita selecta uit volgende handboeken:
L. Berlage en A. Decoster, Inleiding tot de economie, Leuven, Universitaire Pers, 2005.
H. Deleeck: De architectuur van de welvaarstaat opnieuw bekeken, Acco, Leuven, 2001
Slides op Dokeos
Studiekosten Handboek (reeds aangekocht in BA2): ong. 45 euro.
Aanvullend studiemateriaal: ong. 10 euro
Studiebegeleiding De studenten kunnen bijkomende individuele begeleiding krijgen op aanvraag bij de titularis.
Onderwijsvormen Hoorcollege en seminarie: actuele sociaal- economische beleidsproblemen worden besproken vanuit verschillende invalshoeken
Schrijven van een paper.
Evaluatievorm Theorie: Schriftelijk examen: kennisvragen theorie en analyse actuele sociaal-economische beleidsproblemen (3/4)
Praktijk: beoordeling paper (1/4)
Tweede zittijd: afhankelijk van de tekorten een schriftelijk examen en/of herwerken van de paper. De punten van het onderdeel waarvoor geslaagd worden overgenomen naar de 2de zittijd.
Studenten met examencontract: schriftelijk examen en een opdracht. Gelieve bij de start van het academiejaar contact op te nemen met de titularis voor de opdracht.
OP-leden GRAUWELS Anne
|
|