Trefwoorden Politieke Filosofie, Politieke Wijsbegeerte, Ideologie
Doelstellingen De cursus buigt zich over enkele van de centrale vragen in de politieke wijsbegeerte. Waarom en onder welke voorwaarden heeft een individu de verplichting om de regels van een overheid na te leven? Welke zijn de limieten van gerechtvaardigd overheidsoptreden? Wat is de bijzondere waarde van een democratisch bestel en van het meerderheidsprincipe dat eraan ten grondslag lijkt te liggen? Wat is de basis voor het recht op eigendom en in welke mate zijn verschillen in bezit en dus in levenskansen te rechtvaardigen? De bedoeling is de studenten aan te zetten tot kritisch denken over de rol van de overheid in de samenleving.
Leerinhoud Het referentiepunt is de huidige politieke situatie in de Westerse wereld, met name de aanwezigheid van een overheid (contra anarchisme), met een grote nadruk op de waarde van individuele vrijheid (politiek en economisch liberalisme), met een regering als de wisselende vertegenwoordiger van de bevolking (democratie), en met relatief uitgebreide systemen van herverdeling (verzorgingsstaat en rechtvaardigheid). De centrale concepten in deze beschrijving (bijvoorbeeld vrijheid) worden geanalyseerd. De diverse filosofische argumenten en stellingnames, historisch en actueel, met betrekking tot elk van de kenmerken van ons politiek stelsel worden uitgediept.
Begincompetenties Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties Kerncompetenties:
1) Kennis van en inzicht in de centrale vragen in de politieke wijsbegeerte.
2) De rol van de overheid in de samenleving kunnen evalueren.
Algemene competenties:
1) Vermogen tot kritische reflectie: Inzicht en eigen mening met betrekking tot de centrale vragen uit de politieke wijsbegeerte kunnen weergeven.
2) Het vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen: in staat zijn een redenering via een correct gebruik van alinea’s helder weer te geven.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Een door de docent opgestelde syllabus. Eventuele aanvullende teksten ter beschikking gesteld door de docent.
Studiekosten De kost van een gekopieerde cursus : ong 3,5 euro
Studiebegeleiding Verbeteringen van de individuele schriftelijke oefeningen
Feedback tijdens de plenaire discussiesessies
Onderwijsvormen De cursus wordt in zeven delen door de studenten zelf doorgenomen. Bij elk deel is een denkoefening geformuleerd, waarover de student schriftelijk moet rapporteren. Het werkcollege bestaat hoofdzakelijk uit discussie, geïnitieerd door de studenten, over de lectuur en de denkoefening. De student dient eveneens een zelf gekozen thema aan de medestudenten uiteen te zetten.
Evaluatievorm Een schriftelijk examen bepaalt de helft van het eindcijfer; de overige helft wordt bepaald door een beoordeling van de zeven korte rapporten, de kwaliteit van de deelname aan de discussies, en de uiteenzetting van het zelf gekozen thema.
In de tweede zittijd dienen de studenten via een schriftelijk examen te bewijzen dat zij de inhoud van de syllabus en van het materiaal van de denkoefeningen beheersen.
OP-leden Ludo Peferoen
|
|