FILOSOFIE
 
Wordt gegeven in Keuzelijst voor 1ste jaar Bachelor in de handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 6.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau inleidend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Ludovic Peferoen
Referentie HBHAWE01K00017
 
Trefwoorden
Filosofie, wijsbegeerte

Doelstellingen
De filosofie stelt vragen die breder en dieper zijn dat de vragen die men zich in het gewone leven stelt. Voor een student in een academische opleiding is het belangrijk om ten minste eenmaal met dergelijke vragen geconfronteerd te worden. Zaken die evident leken blijken plots heel wat minder vanzelfsprekend. Filosofie is een oefening in intellectuele bescheidenheid omdat ze aantoont hoeveel vragen onbeantwoord blijven ondanks de beste pogingen om er een antwoord op te vinden. Tegelijk is filosofie een oefening in het zelfstandig en gestructureerd aanpakken van vraagstukken.

Leerinhoud
We vragen ons ten eerste af in hoeverre we zeker kunnen zijn van wat we denken te weten. Deze vraag wordt toegespitst op de wetenschap, omdat deze zich beroept op een bijzondere methode om de waarheid te achterhalen. De scepticus, die beweert dat we niets kunnen weten, wordt aan het woord gelaten. Naast deze vragen in de kennistheorie zijn er drie excursies in de metafysica. Het zijn drie vragen die draaien rond het concept van het individuele zelf: Ben ik werkelijk vrij in wat ik kies, of is dit gevoel enkel een illusie? Hoe verhoudt mijn bewustzijn zich tot mijn lichaam? En wat is het precies dat mijn identiteit uitmaakt als individu doorheen de tijd? Verder stellen we ons de vraag of we kunnen weten wat ethisch goed en kwaad is, en op welke grond we iemand rationeel kunnen overtuigen om het goede te doen. Omdat we al deze vragen zoveel mogelijk op grond van rationele argumentatie proberen te beantwoorden begint de cursus met een korte introductie in logisch denken.

Begincompetenties
Er zijn geen bijzonder begincompetenties vereist.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
- Gestructureerd kunnen argumenteren en een tekstopbouw realiseren waarin deze structuur tot zijn recht komt.
- Zelf kunnen doordenken over de vragen die in de cursus geïnitieerd worden.

Algemene competentie: een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis: Inzicht en een gevoel verwerven over de limieten van de menselijke kennis.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus

Studiekosten
3 EUR

Studiebegeleiding
Op individuele afspraak en via email

Onderwijsvormen
Hoorcollege met discussie gedurende 24 uren.

Evaluatievorm
Schriftelijke evaluatie

OP-leden
Ludovic PEFEROEN