Wordt gegeven in |
2de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. netwerkeconomie
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.acc.fisc
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.rechtspr
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.:fin/mil/log.man/mk
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. Bedrijfsman.,optie Int.ond. en grensverleggend ond
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsman., optie KMO-Management
Schakelprogramma tot de master in de handelswetenschappen, O.O. voor pBa in bedrijfsmanagement en in de netwerkeconomie
Voorbereidingsprogramma tot master in de handelswetenschappen, voor houders van het diploma van een niet-econ. ac. bachelor
|
Hoorcollege |
[A] 60.0 |
Werkcollege |
[B] 8.0 |
Begel. zelfst./extern werk |
[C] 0.0 |
Totale studietijd |
[D] 180.0 |
Studiepunten |
[E] 6 |
Niveau |
uitdiepend |
Creditcontract? |
toelating nodig |
Examencontract? |
toelating nodig |
Onderwijstaal |
Nederlands |
Titularis |
Marc Kruithof
|
Referentie |
HBHAWE02A00018 |
|
Trefwoorden Privaatrecht, Burgerlijk Recht Verbintenissen, Contract, Overeenkomst, Aansprakelijkheid, Rechtspersoon, Vennootschap, Vereniging, Vertegenwoordiging
Doelstellingen De studenten HW dienen aan het einde van hun opleiding (1) vertrouwd te zijn met de essentiële elementen en de globale systematiek van het verbintenissenrecht (voornamelijk contracten en buitencontractuele aansprakelijkheid), in staat zijn mogelijke problemen op dit vlak tijdig te onderkennen, hierover een jurist te raadplegen, hem of haar pertinente vragen te stellen en zijn of haar antwoorden te begrijpen en te kunnen toepassen, en (2) inzicht hebben in de belangrijkste commerciële en niet-commerciële samenwerkingsvormen naar Belgisch recht.
Het is de bedoeling van dit opleidingsonderdeel de studenten vertrouwd te maken met de centrale begrippen, concepten en rechtsfiguren van privaatrecht, in het bijzonder met betrekking tot de juridische personen (voornamelijk de rechtspersonen zoals vennootschappen en verenigingen) en de verbintenissen (zowel buitencontractuele als contractuele verbintenissen). Er wordt geen encyclopedische kennis van het gehele privaatrecht nagestreefd, noch een overzicht gegeven.
Als nevendoel wordt ernaar gestreefd de studenten de vaardigheid bij te brengen te kunnen werken met enkele elementaire types van juridische akten (lezen, begrijpen, opstellen).
Leerinhoud De leerinhoud bestaat uit twee grote delen.
Deel 1: behandelt de verbintenissen in het algemeen. Hierbij wordt ingegaan op
- het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht,
- algemeen contractenrecht, en
- het algemeen verbintenissenrecht (soorten, gevolgen, overdracht, en tenietgaan).
Deel 2: behandelt de juridische personen, voornamelijk de vennootschappen en verenigingen. Hierbij wordt stilgestaan bij
- de algemene kenmerken van de verschillende vennootschaps- en verenigingsvormen,
- de geldigheidsvoorwaarden en werkingsregels gemeen aan alle vennootschappen en verenigingen,
- de kenmerken en gevolgen van de rechtspersoonlijkheid,
- de vertegenwoordiging van vennootschappen en verenigingen, en
- vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en VZW van oprichting tot ontbinding.
Begincompetenties De competenties van het opleidingsonderdeel Inleiding Recht (1BacHW) dienen in voldoende mate verworven te zijn.
Eindcompetenties Op een beginnend niveau:
1) kennis van en inzicht hebben in de basisprincipes van toepassing op vermogensrechtelijke verbintenissen (voornamelijk de verbintenissen die ontstaan uit de buitencontractuele aansprakelijkheid en uit contracten, met inbegrip van de centrale concepten zoals aansprakelijkheid, fout, zorgvuldigheid, risicoaansprakelijkheid, goede trouw, wilsautonomie, vertrouwensleer, etc.) en op de verschillende privaatrechtelijke rechtspersoonsvormen (vennootschappen en verenigingen);
2) op een efficiënte manier kunnen omgaan met verschillende privaatrechtelijke problemen, waaronder:
- juridische problemen op het vlak van het verbintenissenrecht en het rechtspersonenrecht in feitensituaties kunnen herkennen en op een coherente en beknopte manier kunnen aangeven welke informatie relevant is voor de oplossing ervan;
- eenvoudige juridische problemen op het gebied van de verbintenissen en de rechtspersonen zelf kunnen oplossen;
- aangereikte oplossingen van moeilijkere juridische problemen op het gebied van de verbintenissen en rechtspersonen kunnen begrijpen en toepassen op concrete feitensituaties;
- kunnen werken met eenvoudige juridische akten op het vlak van de verbintenissen en rechtspersonen.
Algemene competentie: het vermogen om relevante gegevens te verzamelen en hiermee om te gaan: relevante rechtsbronnen voor het verbintenissenrecht en het rechtspersonenrecht kunnen vinden en gebruiken (wat impliceert begrijpend kunnen lezen), in het bijzonder wetgeving, reglementering en rechtspraak.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Door de docenten samengestelde cursusteksten, aangevuld met een bundel uittreksels uit vonnissen en arresten of voorbeelden van akten voor de oefeningen, verdeeld door de cursusdienst van de Hogeschool.
Een codex (een verzameling van de meest gebruikte wetteksten). Er zijn verschillende versies op de markt, zoals bijvoorbeeld de VRG-Codex (Larcier), Kluwers Studentencodex (Kluwer) en de BaMa Codex (die Keure). Deze codex wordt gebruikt in alle juridische opleidingsonderdelen in de opleiding Handelswetenschappen.
Enkel een codex in boekvorm is toegestaan, geen losse papieren (dus geen kopieën, prints, ed.); Geen enkele notitie in de codex is toegestaan (wel kleuren of onderlijnen, alhoewel afgeraden)
Studiekosten De cursustekst, verdeeld via de cursusdienst van de Hogeschool, kost ongeveer 10 Euro.
Een codex kost 30 à 40 Euro, naargelang van de gekozen versie.
Studiebegeleiding Het behandelen van vragen van studenten in de lessen: elke les begint met mogelijkheid voor de studenten om vragen voor te leggen.
Behandeling van vragen van studenten op een online discussieforum (Dokeos), met waar nodig begeleiding van de docent.
Individueel monitoraat op afspraak.
Onderwijsvormen Colleges gedurende 60 uur (sessies van telkens 2 lesuren). De studenten worden verwacht zich voor te bereiden op de lessen door de opgegeven stukken van het studiemateriaal vooraf grondig te bestuderen. Tijdens de lessen wordt er van de studenten verwacht dat zij actief participeren aan de gesprekken en discussies.
Seminarie-oefeningen gedurende 8 uur (4 sessies van elk 2 uur) waarbij vooraf door de studenten bestudeerde vonnissen en arresten worden besproken of andere akten worden behandeld. Aanwezigheid en deelname aan deze oefeningen is verplicht.
Evaluatievorm Een schriftelijk gesloten boek examen (een codex mag wel worden gebruikt) waarmee kennis, inzicht en vermogen tot zelfstandig toepassen wordt getest aan de hand van open vragen en toepassingscases.
Gebruik van de codex is toegestaan indien aan volgende voorwaarden wordt voldaan:
(1) codex in boekvorm mag, losse papieren niet (dus geen kopieën, prints, ed.);
(2) geen enkele notitie toegestaan (wel kleuren of onderlijnen, alhoewel afgeraden)
OP-leden Marc Kruithof (titularis) & Hans De Wulf (co-titularis)
|
|