Trefwoorden Belastingrecht, Bronnen, Grondwettelijke regels, Wisselwerking met andere takken van het recht
Doelstellingen Op fiscaal vlak beoogt de bachelor opleiding de basiskennis bij te brengen van de belangrijkste fiscale stelsels, met name van de inkomstenbelastingen (personen- en vennootschapsbelasting) en de B.T.W.
De studie van specifieke belastingstelsels veronderstelt echter inzicht in de juridische en documentaire bronnen van het belastingrecht. Zij moet bovendien aangevuld worden met een studie van algemene regels en beginselen die gemeen zijn aan de verschillende belastingstelsels.
Met het vak “Algemeen belastingrecht” wordt dan ook beoogd de kennis bij te brengen van de bronnenstructuur van het belastingrecht en daarnaast van de algemene regels en beginselen, en tevens aan te tonen hoe deze in de fiscale praktijk doorwerken.
Leerinhoud Juridische en documentaire bronnen van het belastingrecht
Definities en indelingen
Overzicht van het Belgisch belastingstelsel op basis van de fiscale administraties
De grondwettelijke regels met betrekking tot de belastingheffing
Juridische kenmerken van het belastingrecht
De wisselwerking tussen het belastingrecht en de andere takken van het recht
Begincompetenties In het algemeen belastingrecht grijpt men terug naar begrippen, regels en beginselen uit diverse andere takken van het recht. Vandaar dat de student dit vak slechts kan volgen als hij de competenties heeft verworven van (geslaagd is voor) de opleidingsonderdelen “Inleiding tot het recht”, “Privaatrecht” en “Handels- en economisch recht”.
Eindcompetenties Kerncompetenties:
1) De student moet inzicht hebben in de bronnen van het belastingrecht, waaronder zowel de juridische als de documentaire bronnen worden verstaan en in staat zijn van deze bronnen gebruik te maken om fiscale vraagstukken op te lossen.
2) hij moet inzicht hebben in de verwevenheid van specifieke belastingstelsels met de regels van het algemeen belastingrecht. Hij moet derhalve kunnen inschatten wanneer deze regels aan de orde zijn in de fiscale praktijk en ze op de concrete situatie kunnen toepassen.
Algemene competentie:
1) een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis: hij kan de grenzen van de eigen deskundigheid voor ogen houden en inschatten wanneer hij beroep moet doen op juridisch geschoolde specialisten.
2) het vermogen tot kritische reflectie: Hij moet kunnen duiden dat omtrent interpretatie en toepassing van de fiscale regels verschil van mening bestaan en in staat zijn zich een eigen oordeel te vormen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Volgende documentatie wordt via Dokeos te beschikking gesteld van de studenten:
- een tekst met de hoofdlijnen van de stof
- diverse overzichten van rechtspraak betreffende het algemeen belastingrecht
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van bronnen die de student kosteloos kan raadplegen op de website van de FOD Financiën (www.minfin.fgov.be).
Het verdient aanbeveling dat de student beschikt over een algemeen wetboek (waarin o.a. opgenomen moeten zijn de Grondwet en het Burgerlijk Wetboek) en daarnaast over een fiscaal wetboek.
Voorbeeld van een algemeen wetboek: VRG-Codex, Kluwer (studentenprijs: ong. 45 EUR)
Voorbeeld van een fiscaal wetboek: HAELTERMAN, A., MAES., L. en VAN ORSHOVEN, P., Codex Fiscaal Recht, Brugge, die Keure (studentenprijs: ong. 37 EUR)
Al deze werken kunnen geleverd worden via de boekhandel.
Studiekosten Totaal geraamde kosten: 82 EUR voor wetboeken. De wetboeken zijn bruikbaar voor verschillende vakken. Het fiscale wetboek is bruikbaar voor alle fiscale vakken.
Studiebegeleiding Vraagstelling tijdens of buiten de les
Op verzoek van de studenten kunnen bijeenkomsten met de docent worden belegd voor bijkomende uitleg over bepaalde onderdelen van de stof.
Onderwijsvormen Hoorcollege, met nadruk op de interactie met de studenten.
Evaluatievorm
Schriftelijk examen, met open vragen.
Er worden in de regel geen overzichtsvragen gesteld. Het gaat veeleer om toepassingen.
Voor een beperkt aantal punten kunnen meerkeuzevragen gesteld worden.
OP-leden Antoine Doolaege
|
|