FINALITEITSKEUZE FINANCE AND RISK MANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
bachelor in de handelswetenschappen, voor Bach. in best.publ.man
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. netwerkeconomie
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.acc.fisc
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.rechtspr
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.:fin/mil/log.man/mk
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. Bedrijfsman.,optie Int.ond. en grensverleggend ond
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsman., optie KMO-Management
Hoorcollege [A] 72.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 60.0
Totale studietijd [D] 270.0
Studiepunten [E] 9
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Jos Meir
Referentie HBHAWE03K99003
 
Trefwoorden
Economie, recht, financiële economie, financiële markt, financiële wetgeving, bankwezen, verzekeringen, EU Financial Services Actionplan

Doelstellingen
Het studiedomein ‘financiewezen’ behelst de studie van beleggen, financieren, verzekeren en bankieren. Het opleidingsonderdeel wenst vooreerst een inzicht te geven in de aspecten verzekeren (in het subonderdeel ‘verzekeringsrecht’) en bankieren (in het subonderdeel ‘bankwezen’). Het opleidingsonderdeel wenst bijkomend een inzicht te verstrekken in het wettelijk kader waarbinnen het beleggen, financieren, verzekeren en bankieren verloopt (in het subonderdeel ‘financieel recht’).

Ieder bedrijf en burger wordt met verzekeringen geconfronteerd. Omwille van het complexe en technische karakter van verzekeringen treedt de overheid regelgevend op via een uitgebreid en grondig netwerk van wetteksten en Koninklijke Besluiten. De finale doelstelling van dit wetgevend kader is de rechten van de consument, burger en bedrijf te beschermen. Inzicht in deze wetgeving heeft dan ook zijn relevantie op het dagelijkse leven van burger en onderneming. Het subonderdeel verzekeringsrecht wil, vanuit een bedrijfseconomische invalshoek, de voornaamste verzekeringswetgeving analyseren en de relevantie ervan met bedrijfsbeheer uitdiepen. Voor studenten die in een bank- of verzekeringsbedrijf gaan werken, moet dit subonderdeel ook een basis meegeven, om later vlot meer gespecialiseerde kennis over verzekeringsrecht te kunnen verwerven.

Kredietinstellingen vervullen een belangrijke rol binnen de werking van onze economie. Het subonderdeel bankwezen tracht een overzicht te geven van de belangrijkste aspecten van de werking van kredietinstellingen en de omgeving waarbinnen kredietinstellingen opereren.

Het subonderdeel financieel recht wil inzicht verschaffen in de werking van de financiële markten, nationaal en internationaal. De werking van de financiële markten wordt in zeer belangrijke mate bepaald door het wetgevend en reglementair kader. Dit subonderdeel beoogt een inzicht te geven in dit kader. Daarbij wil dit subonderdeel de brug slaan tussen het juridische en het economische. Het subonderdeel heeft oog voor twee kenmerken die inzonderheid de financiële sector kenmerken: de internationalisering en een zeer snelle evolutie. De nationale regelgeving wordt in zeer belangrijke mate gestuurd door internationale regelgeving en afspraken (EU en G 10). Het subonderdeel gaat daarnaast ook in op toekomstige regelgeving die nu nog in voorbereiding is (bv. EU Financial Services Action Plan).

Leerinhoud
De leerinhouden voor de drie verschillende subopleidingsonderdelen:

Verzekeringsrecht: De volgende thema’s worden behandeld:
- 1ste deel: inleiding in verzekeringen: Uiteenzetting over enkele fundamentele verzekeringstechnieken, zodat de wetgeving die deze technieken regelt, beter kan worden geplaatst.
- 2de deel: verzekeringen in een ruimer kader: Verzekeringen worden in dit deel geanalyseerd in een globaal rechtskader.
- 3de deel: de wet op de landsverzekering: Deze wet van 1992 is de hoeksteen waarop het verzekeringsrecht steunt. Ze wordt grondig geanalyseerd en getoetst aan haar relevantie met het dagelijks leven van de verzekeringsconsument
- 4de deel: de wet op de motorrijtuigenverzekering: De autoverzekering is een van de belangrijkste polissen in het totaalpakket van risicodekkingen.
- 5de deel: de wet op de zaakschadeverzekering: Het verzekeren van de eigendommen van een onderneming of particulier is bijzonder belangrijk en inzicht terzake is dan ook belangrijk voor een goed begrip van de verzekeringswetgeving
- 6de deel: controlewetgeving op de verzekeringsactiviteit: De wetgever wil niet alleen de kwaliteit van de verzekeringsproducten controleren. Ook de aanbieders van deze producten moeten, terecht, worden gecontroleerd. De wet op de verzekeringsbemiddeling wordt daarom geanalyseerd en getoetst aan haar maatschappelijke relevantie.

Bankwezen: De volgende thema’s worden behandeld:
- Belang en werking van kredietinstellingen
- Diverse soorten van financiële producten die kredietinstellingen aanbieden
- Profiel van de Belgische kredietinstellingen
- Recente ontwikkelingen in de (internationale) financiële sector
- Diverse actief- en passiefposten van de bankbalans
- Financiële analyse van kredietinstellingen (rendabiliteit en solvabiliteit)
- Balansbeleid door kredietinstellingen
- Risico’s van kredietinstellingen zoals liquidity risk, sovereign risk, insolvency risk, interest rate risk, foreign exchange risk etc. inclusief behandeling van concepten zoals immunization, duration disintermediation, securitization
- Bancaire reguleringen (o.a. de nieuwe kapitaaldekkingsvoorschriften van Bazel-2) en internationale concurrentie
Financieel recht: De volgende thema's worden behandeld:
- Organisatie van het toezicht op de financiële markten en de financiële instellingen
- Wetgeving op de financiële tussenpersonen: o.m. de kredietinstellingen, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen, financiële conglomeraten
- Wetgeving m.b.t. de werking van de kapitaalmarkten: de primaire en secundaire markten; informatieverstrekking; transparantiewetgeving; misbruik van voorwetenschap; openbaar bod
- Overige: in functie van recente ontwikkelingen: bijvoorbeeld SEPA, corporate governance.


Begincompetenties
De competenties van de opleidingsonderdelen Inleiding Recht en Algemene Economie 1 en 2 (1ste bachelor) en Privaatrecht, Macro-Economie en Financiële Analyse (2de bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn. De student moet geslaagd zijn voor deze opleidingsonderdelen.

Ook de competenties van de opleidingsonderdelen Financiële Rekenkunde en Financiële markten en producten (3de bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, moeten deze opleidingsonderdelen opgenomen worden in het geïndividualiseerd curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties verzekeringsrecht:

- Kennis van de wetgeving inzake verzekeringen (o.m. inzicht hebben in de doelstelling(en) van de wetgeving en deze kunnen duiden, gespecialiseerde kennis inzake verzekeringsrecht hebben).
- Dagdagelijkse problemen in bedrijfsbeheer die te maken hebben met risico’s en verzekeringen in een juridisch correct kader kunnen plaatsen.
- Kunnen toepassen van de wetgeving op diverse probleemsituaties die zich bij bedrijf en burger kunnen voordoen.

Kerncompetenties bankwezen:

- Kennis van en inzicht hebben in de werking van kredietinstellingen.
- Kennis van en inzicht hebben in de producten van kredietinstellingen.
- Kennis van en inzicht hebben in de ruimere omgeving waarin kredietinstellingen opereren.

Kerncompetenties financieel recht:

- Kunnen aantonen hoe het toezicht op de financiële markten en de financiële instellingen wordt georganiseerd.
- Inzicht hebben in de wetgeving op de financiële tussenpersonen de wetgeving m.b.t. de werking van de financiële markten en dit kunnen toelichten.
- Inzicht hebben in de wisselwerking tussen financieel recht en financiële economie.

Algemene competenties:

1) Een gevorderd begrip van en inzicht in het domein financiewezen
Onder meer:
- inzicht hebben in de nieuwste kennis van het vakgebied of delen ervan
- in staat zijn de wijze waarop de theorievorming beweegt, te volgen en te interpreteren

2) Het kunnen toepassen van paradigma’s in het domein van financiewezen
- Het aannemen van een kritische houding bij het analyseren en evalueren van berichtgeving over en door verzekeraars

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Eigen syllabi (via cursusdienst)
Slides, wetteksten, polisvoorwaarden en links naar websites (via Dokeos)

Studiekosten
ong. 13 euro

Studiebegeleiding
Studenten kunnen de docenten steeds contacteren in verband met vragen rond de cursus via e-mail of op afspraak.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen: 1/3 verzekeringsrecht, 1/3 bankwezen, 1/3 financieel recht

De titularis zal bij een examencijfer van 7 of minder op 20 voor een onderscheiden evaluatieonderdeel van het opleidingsonderdeel afwijken van het gewogen gemiddelde voor de toekenning van de eindscore. De eindscore wordt dan herleid tot de laagste score die de student heeft behaald op de onderscheiden evaluatieonderdelen.

Tweede zittijd: Schriftelijk examen. De punten van de onderdelen waarvoor een voldoende werd behaald, worden overgenomen naar de tweede zittijd.

OP-leden
Mustafa Disli
Jos Meir
Luc Van Cauter
Gerrit Van Daele