FINALITEITSKEUZE MARKETING MANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
bachelor in de handelswetenschappen, voor Bach. in best.publ.man
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. netwerkeconomie
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.acc.fisc
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.: afst.rechtspr
bachelor in de handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsm.:fin/mil/log.man/mk
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. Bedrijfsman.,optie Int.ond. en grensverleggend ond
Bachelor in de Handelswetenschappen, voor P.B. bedrijfsman., optie KMO-Management
Hoorcollege [A] 60.0
Werkcollege [B] 18.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 18.0
Totale studietijd [D] 270.0
Studiepunten [E] 9
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Yves Van Vaerenbergh
Referentie HBHAWE03K99007
 
Trefwoorden
Organisatiewetenschappen, bedrijfsbeleid, marktstudie

Doelstellingen
De finaliteitkeuze marketing wil bachelorstudenten kennis en inzicht verschaffen in verkoopmanagement, B2B marketing en non-profitmarketing.

Verkoopmanagement vormt een belangrijk onderdeel van marketing. In dit onderdeel krijgen de studenten niet enkel inzichten in de nodige technieken om te verkopen, maar ook over de rol van verkoop, hoe de verkoopsorganisatie opgezet moet worden en hoe uiteindelijk controlemechanismen uitgewerkt moeten worden.

B2B-marketing heeft als doel de studenten een theoretisch denkkader als een praktisch inzicht bij te brengen in het domein van de business-to-businessmarketing, welke gekenmerkt wordt door commerciële interacties tussen ondernemingen onderling. De businessmarkt is alvast talloze malen groter dan de consumentenmarkt in termen van monetaire waarde, en de kans is ook groot dat afgestudeerden later in een business-to-businesscontext terechtkomen. In dit opleidingsonderdeel wordt dan ook de nodige aandacht besteed aan de verschillen tussen business- en consumentenmarketing. Business-to-businessmarketing laat zich kenmerken door een langer, complexer aankoopproces, een groter belang van relatiemarketing, een afgeleide vraag en een creatie van toegevoegde waarde tussen partijen.

Non-profitmarketing wil studenten de nodige kennis en inzichten doen verwerven in marketingtechnieken die bij steeds professioneler wordende non-profitorganisaties worden toegepast. Echter de klassieke marketingtechnieken vergen enige aanpassing aan de specifieke eigenschappen en noden van een non-profitorganisatie (oa het zoeken en beheren van de beperkte middelen) die dit onderdeel van de finaliteitkeuze worden bijgebracht.

Leerinhoud
Verkoopmanagement
1. De rol van verkoop
2. Verkooptechnieken
3. De verkoopomgeving
4. Verkoopmanagement
5. Controle en beheer

B2B marketing
1. Inleiding tot business-to-businessmarketing
2. B2B-marketing management
3. Marketingkanalen en –netwerken
4. B2B-Marketingcommunicatie

Non-profitmarketing
1. Ontwikkelen van een klantgerichte oriëntatie (groei en evolutie van non-profitmarketing en ontwikkelen van een klantgerichte aanpak)
2. Strategische planning en organisatie (strategische planning, consumentengedrag, marktonderzoek, segmentatie, positionering en branding)
3. Ontwikkelen en organiseren van de middelen (oa samenwerking met profit, fundraising, aantrekken en beheren van personeel en vrijwilligers)
4. Ontwikkelen van de marketingmix (oa communicatiestragie)
5. Controle en evaluatie van de strategie

Begincompetenties
De competenties van het opleidingsonderdeel Inleiding marketingmanagement (3de Bachelor Handelswetenschappen) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, moet Inleiding marketingmanagement opgenomen worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1) Voor verkoopmanagement moet de student een duidelijk zicht hebben op de technieken en de organisatie van de verkoop, alsook in staat zijn om de nodige controle op de verkoop uit te oefenen.
2) De studenten moeten beschikken over een gedegen inzicht en kennis over de eigenheid en werking van de B2B-markt, alsook over de specifieke marketingpraktijk binnen deze context.
3) Voor Non-profitmarketing moet de student inzicht verwerven in de eigenheden van een non-profitorganisatie alsook de markt waarin deze opereert. Daarnaast moet hij inzicht en kennis verwerven in de marketingtechnieken die een non-profitorganisatie kan aanwenden teneinde zijn doelstellingen efficiënter te bereiken.

Algemene competenties:
- Kennis en inzicht hebben in de begrippen uit de marketingdiscipline van toepassing in de 3 thema’s (verkoopmanagement, B2B marketing en non-profitmarketing) en op systematische wijze deze begrippen kunnen gebruiken.
- Inzicht hebben in de nieuwste kennis binnen het vakgebied marketing van toepassing.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Verkoopmanagement
Jobber, D. & Lancaster, G. (2006). Selling and sales management. Pearson Education Limited.

B2B-Marketing
Fill, C. & Fill, K. (2006), “Business-to-Business Marketing”, Pearson Education Benelux, Antwerpen-Amsterdam

Non-profitmarketing
Andreasen, A. R. & Kotler, P. (2008). Strategic marketing for non-profit organizations. Pearson Education.

Studiekosten
+/- 150 euro

Studiebegeleiding
Feedback op afspraak
Vraagstelling mogelijk tijdens de lessen, via e-mail, op afspraak

Onderwijsvormen
Hoorcollege
Groepswerk waarin theorie en praktijk met elkaar gelinkt worden.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen (60%) voor de 3 onderdelen: Verkoopsmanagement (1/3), B2B marketing (1/3) en Non-profitmarketing (1/3).

Uitwerken van papers (40%) in groep voor de 3 onderdelen, waarbij een deel van de theorie getoetst wordt aan de praktijk.

De titularis zal bij een examencijfer van 7 of minder op 20 voor een onderscheiden evaluatieonderdeel van het opleidingsonderdeel afwijken van het gewogen gemiddelde voor de toekenning van de eindscore. De eindscore wordt dan herleid tot de laagste score die de student heeft behaald op de onderscheiden evaluatieonderdelen.

Tweede zittijd: De punten van de onderdelen waarvoor een voldoende werd behaald, worden overgenomen naar de tweede zittijd. De punten van het onderdeel waarvoor geslaagd worden behouden.

Student met examencontract: Schriftelijk examen en paper inleveren op het studentensecretariaat de eerste dag van de examenperiode. Gelieve bij de start van het academiejaar de docenten te contacteren in verband met de paperopdrachten.

OP-leden
Yves Van Vaerenbergh
Karijn Bonne
Tineke Faseur