Trefwoorden Bedrijfsbeleid, Management, Informatievoorziening, Bedrijfsinformatisering, ICT
Doelstellingen Informatievoorziening is voor vele types van organisaties een strategisch belangrijke activiteit. Het management van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) vormt in die gevallen een cruciale bouwsteen bij de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen. Deze cursus geeft een overzicht van de ICT-managementtaken op de verschillende organisatorische niveaus: beleidsvorming (strategisch niveau), planning (tactisch niveau) en functioneel informatiemanagement (operationeel niveau). Een ideaal recept voor ICT-management kan niet worden aangeboden. De cursus confronteert de student met de vraagstukken die rijzen bij de uitbouw en het beheer van de ICT-functie binnen een organisatie, en oefent hem in het formuleren van de goede antwoorden en het ontwikkelen van een visie op het management van de informatievoorziening. Deze cursus moet studenten ook in staat stellen een liaisonfunctie te vervullen tussen het bedrijfsmanagement en de ICT-functie.
Leerinhoud Deze cursus geeft een overzicht van de diverse aspecten van het management van de informatievoorziening, met uitzondering van het management van ontwikkelingsprojecten (dit belangrijk aspect van het ICT-management is het onderwerp van een afzonderlijke cursus). Volgende punten worden behandeld:
- Begrippenkader: taken, organisatie en belanghebbenden van de informatievoorziening
- Management van de informatievoorziening: organisatorische niveaus, verticale en horizontale afstemming, IT-governance.
- Strategic Alignment Model (Henderson en Venkatraman)
- De alignment-val: alignment vs. efficiëntie
- Kwaliteitszorg in de informatievoorziening: kwaliteit, kwaliteitsbeheer, TQM, kwaliteit van de organisatie, productkwaliteit en proceskwaliteit, CMMI.
- ITIL: algemeen kader, ITIL v.2 framework, Service Delivery en Service Support
- Technisch beheer: ITIL, Service Level Agreements.
- Business continuity
- Outsourcing
- Risico-analyse en risicomanagement.
- IT-controle en audit: CobiT
Begincompetenties Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist
Eindcompetenties Kerncompetenties:
1) Een doorgedreven kennis van het begrippenkader behorende tot het functiedomein ICT-management.
2) Kennis, begrip en inzicht in de diverse aspecten van het management van de informatievoorziening die in de cursus aan bod komen.
Algemene competenties:
1) Strategisch kunnen denken: bekwaam zijn om een situatie te analyseren en bij te dragen tot een strategische reactie.
- Het kunnen reflecteren op vraagstukken die rijzen bij de uitbouw en het beheer van de informatievoorziening binnen een organisatie en het kunnen vertalen van die reflectie naar de ontwikkeling van meer adequate oplossingen.
2) Het vermogen tot oordeelsvorming over het management van de informatievoorziening
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Ondersteunende teksten worden uitgereikt in de lessen.
Studiekosten Ongeveer 10 euro.
Studiebegeleiding Tijdens de lessen kunnen de studenten hun vragen naar voor brengen.
Onderwijsvormen Hoorcolleges.
Evaluatievorm Schriftelijk examen.
OP-leden Damien Decorte
|
|