JURIDISCHE ASPECTEN VAN INFORMATICA
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de handelswetenschappen: management en informatica - afstudeerrichting: management en informatica
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 6.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 60.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Bertel De Groote
Referentie HMHAWI01A00021
 
Trefwoorden
Informaticarecht

Doelstellingen
Bij de ontwikkeling van IT-projecten is het belangrijk oog te hebben voor het regelgevend kader waarmee het project in overeenstemming moet zijn. Legal compliance is een essentiële bekommernis voor een IT-manager. Dit is een complexe problematiek omdat de ontwikkeling van de snel evoluerende informatietechnologie het recht voortdurend uitdaagt. Studenten moeten kennis kunnen maken met de raakpunten tussen techniek en recht; bijvoorbeeld om te weten hoe het recht toe te passen op rechtsverhoudingen die door de informatietechnologie zijn gekenmerkt of om op de hoogte te zijn van nieuwe regelgevende instrumenten waartoe de informatietechnologie heeft genoodzaakt. Het opleidingsonderdeel wil, door studenten gevoelig te maken voor het vaak grensoverschrijdend karakter van de problematiek, en hen zodoende alert maken voor de mogelijke betrokkenheid van diverse rechtsordes. Omwille van de juridische complexiteit van dit vakgebied, heeft het opleidingsonderdeel voornamelijk tot doel de studenten de problematiek en zijn ontstaan toe te lichten, de meest relevante probleemgebieden vanuit het praktisch oogpunt van een IT-manager toe te lichten, de belangrijkste regelgevende instrumenten en hun toepassing te bespreken.

Leerinhoud
De inhoud van het opleidingsonderdeel valt uiteen in een aantal topics, zoals bijvoorbeeld:
- Juridische aspecten van elektronische handel
- Reclame via internet
- Informaticacriminaliteit
- Informatietechnologie en auteursrecht/databankenrecht
- Informatietechnologie en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De keuze van deze topics kan van jaar tot jaar wijzigen.

Begincompetenties
Een basiskennis recht en kennis van de basisbegrippen inzake informatiecommunicatietechnologie is aan te raden.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1) kennis hebben van de juridische aspecten van informatisering
2) inzicht hebben in en voeling hebben met de mogelijke wrijvingen tussen een IT-project en het juridisch kader waarmee het in overeenstemming moet zijn. Onder meer:
- inzicht hebben in de relevante juridische bronnen, de relevante juridische beginselen en hun toepassing(smoeilijkheden).
3) De student moet in staat zijn een deelaspect van de problemen binnen het vakdomein zelfstandig uit te diepen
Onder meer:
- hij kan het probleem afbakenen en situeren
- het kunnen toetsen aan het relevante juridische bronnenmateriaal
- de resultaten hiervan omstandig en gemotiveerd kunnen evalueren.

Algemene competentie:
1) Het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context
2) het vermogen tot communiceren van het eigen onderzoek en probleemoplossingen met vakgenoten en leken: helder schriftelijk rapporteren
3) Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen en het kunnen gebruiken van methoden en technieken in onderzoek.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Lesnota’s

Ter ondersteuning van een uiteenzetting kan de studenten tegen betaling een documentatiebundel ter beschikking worden gesteld.

Het is mogelijk dat de studenten worden verzocht betreffende een bepaald thema zelf de door de docent vermelde informatie op te zoeken (bijv. bepaalde wetgeving)

Indien powerpoint-presentaties worden gebruikt ter ondersteuning van de lessen, zullen deze aan de studenten ter beschikking worden gesteld via dokeos.

Eventueel zal via dokeos aanvullende informatie – of verwijzingen daarnaar - aan de studenten ter beschikking worden gesteld.

Studiekosten
Nog niet gekend

Studiebegeleiding
De studenten kunnen de docent tijdens de lessen aanspreken indien zij bijzondere moeilijkheden hebben met de leerstof en de benadering ervan.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges (soms verzorgd door gastsprekers), waaraan de studenten actief deelnemen

Begeleid zelfstandig (groeps)werk: De studenten bereiden een dagactiviteit voor betreffende een thema dat de juridische uitdagingen van in een ondernemingscontext relevante technologische evoluties betreft. In het kader van deze dagactiviteit bereiden de studenten (individueel of in groep) een paper voor die zij presenteren.

Zelfstandige opdracht(en): In het kader van het opleidingsonderdeel kan de studenten tevens worden gevraagd een probleem, een casus,…uit te diepen en hierover een nota voor te bereiden. Deze opdracht(en) houden verband met één van de tijdens de lessen behandelde topics.

Evaluatievorm
Permanente beoordeling:
Begeleid zelfstandig groepswerk
Zelfstandige opdracht(en)
Bij de evaluatie wordt rekening gehouden met de aanwezigheid tijdens en actieve participatie aan de lessen.

Tweede zittijd: paper

Studenten met examencontract: paper.

OP-leden
titularis: B. de Groote