ORGANISATIEMANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de handelswetenschappen: strategisch management - afstudeerrichting: strategisch management
Hoorcollege [A] 32.0
Werkcollege [B] 16.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? niet toegelaten
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Robin Stevens
Referentie HMHAWS01A00014
 
Trefwoorden
Organisatie management, Organisatietheorie

Doelstellingen
Het algemene doel van de cursus Organisatiemanagement is dat de studenten inzicht verwerven in de werking van organisaties op drie niveaus: organisatie-, groeps- en individueel niveau. Dit laat hen toe de werking van hun toekomstige werkplaats te begrijpen en beïnvloeden.

Leerinhoud
De cursus en het vakgebied organisatiemanagement wordt in drie grote delen opgesplitst. In een eerste module komen de organisatieprocessen aan bod. Hier kijkt men naar de organisatie als geheel en starten we met de ontwerpparameters van een organisatie en zijn organisatiestructuren. Aansluitend bespreken we diepgaand de theorie van Mintzberg. Verder behandelen we uitgebreid ‘de lerende organisatie’ en ‘organisatiecultuur’ en komen controle binnen de organisatie, levenscyclus van de organisatie,,... aan bod. De tweede module gaat dieper in op sociale- en groepsprocessen. De topics die hieronder vallen zijn onder meer het werken in teams, leiderschap,... Tenslotte bekijken we in de derde module de individuele processen. Hier handelen de lessen onder meer over motivatie.

Een greep uit de thema’s:
1. de huidige omgeving van de organisaties
2. de verschillende ontwerpparameters
3. grondige kennis van de organisatiestructuren
4. theorie rond omvang, levenscyclus en controle van de organisatie
5. het ontwerp van de organisatie volgens Mintzberg
6. organisatie-ethiek
7. organisatiecultuur
8. werken in teams
9. lerende organisatie
10. controle in de organisatie
11. groepsvorming
12. besluitvorming

Begincompetenties
Een basiskennis algemeen management is aan te raden.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1) De student heeft inzicht in Organisatiemanagement als vakgebied en kan deze kennis toepassen in concrete situaties.
2) het kunnen reflecteren over problemen en gebeurtenissen die zich in organisaties voordoen door gebruik te maken van bovengenoemde kennis en inzichten.

Algemene competenties:
1) Een gevorderd inzicht hebben in het organisatiemanagement en in de nieuwste ontwikkelingen binnen dit domein; in staat zijn om de wijze waarop de theorievorming beweegt te volgen en te interpreteren
2) Het vermogen om op een wetenschappelijke wijze te denken en te handelen: (praktijk)cases kritisch kunnen benaderen vanuit bovengenoemde kennis en inzichten.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Handboek: BUELENS, M., VAN DEN BROECK, H., VANDERHEYDEN, K., KREITNER, R., KINICKI, R. 2006. Organisational Behaviour. Mc Graw Hill, UK.

Studiekosten
Handboek: Ong. 70 euro

Studiebegeleiding
Op afspraak

Onderwijsvormen
Elke topic binnen het organisatiemanagement zal ex cathedra worden gedoceerd. Hierbij laat de docent veel ruimte voor interactie. De theorie zal steeds worden toegepast op case opdrachten. Dit vergt de inzet en participatie van de studenten tijdens de les.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen: meerkeuzevragen, open vragen en een case (100%)

OP-leden
Robin Stevens