Trefwoorden Algemeen beheer, strategische planning, processen van strategisch management, strategie implementatie
Doelstellingen Door dit opleidingsonderdeel verwerven de studenten een breed en diep inzicht in de verschillende concepten, modellen en theorieën met betrekking tot het algemeen beheer van publieke en social-profit organisaties. Er wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan de kenmerken van publieke en social-profit organisaties en de gevolgen daarvan voor het algemeen beheer. Door zijn specifieke focus draagt dit opleidingsonderdeel bij tot het verwerven van de specifieke kennis inzake strategisch management noodzakelijk om met succes een managementfunctie binnen een publieke en/of social profit organisatie te vervullen. Bovendien is het de bedoeling om de studenten de benodigde analytische, creatieve en sociale vaardigheden en attitudes te laten verwerven, d.m.v. specifieke oefeningen en refeflectie-opdrachten, om deze kennis in de praktijk toe te passen
Leerinhoud 1. Basisbegrippen strategisch management
2. Processen van strategisch management voor publieke en social-profit organisaties
a. top down processen van strategische planning
b. modellen van strategisch management in onvoorspelbaarheid en onzekerheid
3. Sturende elementen in de organisatiestrategie
a. missie van de organisatie
b. visie van de organisatie
4. Analyse van de omgeving
a. mandatenanalyse
b. swot-analyse
c. stakeholderanalyse en –management
5. Strategieformulering en implementatie
a. methodieken voor het afleiden van strategieën
b. implementatieproblemen
c. strategie evaluatie
d. strategie bijsturing
Begincompetenties Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.
Verder is het hier een vereiste dat de competenties van het onderdeel ‘Management in de publieke en social-profit sector’ in voldoende mate verworven zijn. Omdat de evaluatie van de opleidingsonderdelen echter pas op het einde van het geïndividualiseerd programma zal plaatsvinden, wordt gekeken naar een voldoende aanwezigheid tijdens de lessen.
Eindcompetenties 1. Het belang van strategisch management binnen publieke en social-profit organisaties inzien.
2. Inzien hoe strategisch management binnen publieke en social-profit organisaties kan worden toegepast.
3. Essentiële modellen en theorieën voor het uibouwen van een strategisch beleid van publieke en social-profit organisaties kunnen toepassen.
4. Processen van strategisch management binnen publieke en social-profit organisaties kunnen analyseren.
5. Voorstellen voor het optimaliseren van strategische processen binnen publieke en social-profit organisaties kunnen formuleren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier::
1. Desmidt, S. and A. Heene (2005). Strategie en organisatie van publieke organisaties. Tielt, Lannoo.
2. Specifieke cases en praktijkvoorbeelden verstrekt door de docent
Studiekosten Geen, inbegrepen in inschrijvingsgeld
Studiebegeleiding Studenten worden vooral ondersteund via internettoepassingen. Deze bieden de mogelijkheid om tijdens de hoorcolleges gebruikte transparanten, bijkomende teksten en voorbeeldoefeningen te downloaden.
De docent is eveneens beschikbaar voor eventuele noodzakelijke bijkomende inhoudelijke ondersteuning, dit zowel via email als op afspraak.
Onderwijsvormen - hoorcolleges, ondersteund met concrete oefeningen en toepassingen
- bespreking van de oefeningen en toepassingen tijdens de hoorcolleges
- gastcolleges door ervaren praktijkmensen
Evaluatievorm De evaluatie bestaat uit twee onderdelen:
1. Permanente evaluatie op basis van de mate van interactieve deelname aan de lessen en oefeningen (30% van de quotering).
2. Individuele case-studie: Voor dit opleidingsonderdeel dienen de deelnemers een concrete toepassing uit te werken voor een zelfgekozen publieke of social-profit organisatie en deze schriftelijk voor te stellen. Hierbij wordt gepeild naar de mate waarin de studenten de besproken theorieën en modellen kunnen toepassen in een publieke of social-profit organisatie (70% van de quotering).
OP-leden SEBASTIAN DESMIDT
|
|