Trefwoorden Integrale kwaliteitszorg, EFQM, good practices
Doelstellingen Zorg voor kwaliteit en integrale kwaliteitszorg zijn langzaam aan op kruissnelheid binnen de social profit en publieke sector. Met groot enthousiasme en enorme motivatie zijn ‘social profit’ werkers dagelijks bereid de kwalitatief meest hoogstaande zorg te leveren. Maar het decreet vraagt meer: het decreet vraagt dat elke voorziening een kwaliteitsbeleid voert; een beleid dat aandacht heeft voor systematische zorg voor de beste kwaliteit binnen alle domeinen van de organisatie.
Kwaliteit is een zeer relatief en abstract begrip. Kwaliteitszorg omvat verschillende systematische activiteiten waarbij de organisatie garandeert haar geboden dienstverlening en de kwaliteit ervan te expliciteren, te normeren, te toetsen, te verbeteren, te beheersen, en te borgen.
Wij kiezen binnen de opleiding voor het EFQM model, waarbij het accent ligt op permanente verbetering en het streven naar excellentie binnen de organisatie. Het EFQM-model geeft een standaardkader voor zelfevaluatie, breed toepasbaar en in verschillende afgeleiden uitgewerkt naar alle sectoren. Het EFQM-systeem is ook toepasbaar als organisatie- ontwikkelingsmodel en als managementmodel dat ook wordt belicht.
Leerinhoud - Inleiding: betekenis van kwaliteit en kwaliteitszorg in de social-profit en de impact ervan op leiderschap
- Kiezen voor EFQM als kwaliteitssysteem (vergeleken met ISO-model).
- Het decreet over kwaliteitszorg
- Terminologie en werkingsmodel van EFQM
- Opmaak en hantering van kwaliteitshandboek (beleid, systeem en planning).
- Systematisch werken met visie, verbeterdoelen en verbeterplannen.
- EFQM als management- en als organisatie-ontwikkelingsmodel
- oefeningen, casebesprekingen en ‘good’ practices voor alle onderdelen van de cursus
Begincompetenties Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.
Verder is het een vereiste dat de competenties van de onderdelen ‘Management in de publieke en social-proft sector’, ‘Performantiemanagement’ en ‘Strategisch management’ in voldoende mate verworven zijn, alsook die van het opleidingsonderdeel ‘Organisatie van de werkprocessen’. Omdat de evaluatie van de opleidingsonderdelen echter pas op het einde van het geïndividualiseerd programma zal plaatsvinden, wordt gekeken naar een voldoende aanwezigheid tijdens de lessen.
Eindcompetenties De cursist:
- Kent de algemene begrippen rond kwaliteit en kwaliteitszorg
- Weet een transparant overzicht te geven van de verschillende domeinen van kwaliteitszorg
- Kent de eisen van het decreet en kan de implicaties vertalen naar het opstellen van een kwaliteitshandboek
- Kan voor de eigen organisatie een kwaliteitsbeleid opstellen en zowel organisatorische als operationele voorwaarden benoemen
- Kan voor de eigen organisatie kernprocessen expliciteren en indicatoren ontwikkelen
- Kan op een systematische manier verbeterinitiatieven begeleiden
- Kan een tevredenheidmeting opzetten
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Hand-outs en syllabus.
Slides en cursus zullen ook via dokeos aan de cursisten verstrekt worden.
Studiekosten Handouts en hard-copies zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Studiebegeleiding De interactiviteit tijdens de lessen maakt het mogelijk om vragen te stellen tijdens de hoorcolleges en oefeningen. Voor verdere inhoudelijke informatie is het ook mogelijk de (gast)docent via mail te contacteren. Voor praktische vragen kan men ook steeds bij de titularis terecht via mail of op afspraak.
Onderwijsvormen Doceren, werksessies en praktijkgetuigenissen wisselen elkaar af. Er is ook mogelijkheid om eigen cases aan te brengen tijdens de lessen. Interactiviteit tijdens de lessen wordt gepromoot.
Evaluatievorm Voor de module 'kwaliteitsmanagement' wordt men geëvalueerd op basis van een werkopdracht: een onderdeel van de module in de praktijk brengen waarmee je bijdraagt tot een kwalitatieve verbetering van je werking of organisatie. Indien ze niet slagen in de eerste zit, krijgen ze een nieuwe opdracht in de tweede zit.
OP-leden ALEX VANDERSTRAETEN
|
|