Trefwoorden Afbakening, planning, implementatie, evaluatie en bijsturing van projecten
Doelstellingen Het realiseren van organisatiedoelstellingen door te kiezen voor concrete projecten wint in social profit en publieke organisaties meer en meer terrein. Ook door de steeds toenemende vraag naar flexibiliteit komt de projectmatige aanpak alsmaar meer op de voorgrond te staan. Enkele dagen inzoomen op dit fenomeen is dan ook onontbeerlijk voor een degelijke managementopleiding.
In dit opleidingsonderdeel focussen we ons in eerste instantie op de projectmanagementmethodiek (scope, fasering, planning, implementatie, controle,…). Maar slagen in een veeleisende projectomgeving veronderstelt uiteraard ook bekwaamheid, niet alleen op het vlak van aanpak, maar ook met betrekking tot gedrevenheid en het kiezen van de juiste projectgroepstructuur. De cursist zal dan ook leren hoe hij/zij succesvol leiding of sturing kan geven aan een projectgroep en dat de basisprincipes van strategisch werken en performantiemanagement ook in projecten centraal staan.
Leerinhoud - Wat is een project?
- kenmerken van projecten en projectmanagement
- hoe een project kaderen in de algemene doelstellingen en het beleid?
- De projectmanagementmethodiek: de verschillende fasen van een project stap voor stap
- Hoe succesvol leiding/sturing geven aan een projectgroep
Begincompetenties Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.
Eindcompetenties De cursist:
- bezit kennis over de verschillende fasen van de projectmanagementmethodiek
- heeft inzicht in de kenmerken van succesvolle projecten en een goed projectmanagement
- weet projectmanagement te integreren in het algemeen management en in de algemene doelstellingen van de organisatie
- heeft inzicht in het sturen van één of meer projectgroepen
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Het lesmateriaal bestaat uit slides en uit checklists.
Eventuele syllabus en slides zullen via dokeos aan de cursisten verstrekt worden.
Studiekosten Handouts en hard-copies zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Studiebegeleiding De interactiviteit tijdens de lessen maakt het mogelijk om vragen te stellen tijdens de hoorcolleges en oefeningen. Voor verdere inhoudelijke informatie is het ook mogelijk de (gast)docent via mail te contacteren. Voor praktische vragen kan men ook steeds bij de titularis terecht via mail of op afspraak.
Onderwijsvormen Tijdens de lesdagen worden niet alleen de theoretische basisconcepten aangereikt, maar ook bedrijfseigen veranderingsprojecten als casestudy worden naar voor gebracht. Interactiviteit tijdens de lessen wordt gepromoot.
Evaluatievorm De cursisten worden permanent geëvalueerd tijdens de lessen op basis van hun participatie aan de les en oefeningen (30%). Daarnaast krijgen ze een opdracht waarbij nagegaan wordt of ze de eindcompetenties hebben geïntegreerd (70%).
Indien ze niet slagen in de eerste zit, krijgen ze een nieuwe opdracht in de tweede zit.
OP-leden ALEX VANDERSTRAETEN
|
|