Trefwoorden topografie, landmeetkunde, GPS, GNSS, satellietplaatsbepaling, totaalstation, GIS, geografisch informatie systeem, landmeetkundige software
Doelstellingen Partim Topografie II
- Het bijbrengen van inzicht in meetmethoden met moderne apparatuur (totaalstations, GPS)
- Bijbrengen van inzicht in satellietplaatsbepaling (GPS, Galileo, GLONASS, Egnos, …), met nadruk op de werkingsprincipes van GPS en recente ontwikkelingen (RTK, FLEPOS, …).
- Referentiesystemen: de student wordt vertrouwd gemaakt met een aantal basisbegrippen van de geodesie, het tot stand komen van en het verband tussen de meest gebruikte geodetische referentiesystemen in ons land.
- In de loop van het jaar maken de studenten intensief gebruik van totaalstations als middel om gegevens (gecodeerd) te verzamelen en punten uit te zetten. De meetgegevens worden verwerkt met software die speciaal voor dit doel op de markt wordt gebracht.
Partim GIS I
Verwerven van inzicht in de geografische informatiesystemen.
Aanleren van basisvaardigheden met betrekking tot het verwerken en bewerken van ruimtelijke data en de mogelijkheden tot het gebruik ervan als beslissingsondersteunend instrument.
Leerinhoud Partim Topografie II
- Meten en uitzetten met totaalstations: werking van totaalstations, speciale functies.
- Satellietplaatsbepaling: GPS: opbouw, basisprincipes, meetmethoden, foutenbronnen, recente ontwikkelingen i.v.m. GPS, GLONASS, Galileo e.a., correctiesystemen, overzicht van GNSS, werking van FLEPOS.
- Referentiesystemen: basisbegrippen, lokale en globale referentiesystemen, geodetisch datum, coördinatensystemen en hun onderling verband, het tot stand komen van en het verband tussen de meest gebruikte geodetische referentiesystemen in ons land, het Belgisch altimetrisch referentiesysteem
- In de loop van het jaar maken de studenten intensief gebruik van totaalstations als middel om gegevens te verzamelen en punten uit te zetten. De meetgegevens worden verwerkt met software die speciaal voor dit doel op de markt wordt gebracht. Hierbij wordt aandacht besteed aan gecodeerde metingen met het oog op het efficiënt genereren van opmetingsplannen.
Partim GIS I
- Doel van een GIS, begrippen en definities, de componenten en basisfuncties van een GIS, ruimtelijke gegevensstructuren, kaartlagen, digitaliseren van ruimtelijke informatie, visualisatie en bevragingsmogelijkheden, ruimtelijke en attribuutanalyse, soorten kaarten en hun gebruik, kaartonderdelen, kwaliteit van de gevens.
- In de labo's worden de basisfunctionaliteiten van een GIS ingeoefend aan de hand van een reeks typische GIS toepassingen. (ArcView)
Begincompetenties Partim Topogafie II
Alle competenties verworven in TOPOGRAFIE I.
Partim GIS I
Basiskennis informatica, MS Office, kaartprojecties en kaarteigenschappen
Eindcompetenties Kerncompetentie 1: In staat zijn om landmeetkundige meettechnieken aan te wenden. [SC6]
Onder meer:
- In staat zijn om met behulp van totaalstations efficiënte terreinopmetingen uit te voeren en punten uit te zetten
- In staat zijn om landmeetkundige software te gebruiken om een gecodeerde opmeting om te zetten in een correct opmetingsplan
- In staat zijn om te beslissen welke meettechniek en welk instrumentarium kan aangewend worden in een bepaalde context
Kerncompetentie 2: In staat zijn om gegevens met een geografische component correct te interpreteren en te visualiseren. [SC7]
Onder meer:
- In staat zijn om de basisfuncties van een GIS-pakket (ArcGIS) te beheersen
- In staat zijn om een GIS op een correcte wijze te gebruiken om ruimtelijk gebonden gegevens te combineren en visualiseren ter ondersteuning van beslissingen.
- In staat zijn om cartografisch correcte kaarten te produceren
Algemene competentie 1: In staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en/of theorieën inzake topografie en GIS te assimileren, te implementeren en te gebruiken. [AIC2]
Onder meer:
- In staat zijn om nieuwe technieken, relevant voor het landmeetkundig toepassingsgebied in de ruimste zin, te beoordelen en indien wenselijk vlot te implementeren.
- In staat zijn om wetenschappelijke en technische inzichten inzake topografie en GIS zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en/of ingenieurstechnische problemen en eveneens in staat zijn om daarover duidelijk en efficiënt te communiceren.
Algemene competentie 2: In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken. [AC2]
Onder meer:
- In staat zijn om beschikbare gegevens te beoordelen op hun kwaliteit, hun relevantie en consistentie met het oog op combinatie en analyse ervan in een GIS-omgeving en bovendien in staat zijn daarover efficiënt te rapporteren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Partim Topografie II
Nederlandstalige cursus, lesnota's, handleidingen, verduidelijking bij de opdrachten worden ter beschikking gesteld via de elektronische leeromgeving.
Gebruikte software: Pythagoras + software eigen aan de gebruikte toestellen.
Referenties:
In de cursus zijn referentielijsten opgenomen
http://www.ngi.be
http://www.agiv.be
Partim GIS I
Nederlandstalige cursus, lesnota's, practicumnota's en kaartmateriaal worden ter beschikking gesteld via Dokeos
Gebruikte software: ArcView
Referenties:
Antrop, M., De Maeyer, Ph., (2005), Theoretische basisconcepten van GIS, Academia Press, viii + 207 pp.
Burrough P. & McDonnell R., 1998, Principles of Geographical Information Systems, Oxford University Press.
http://www.agiv.be
http://statbel.fgov.be
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 45.0 EUR Geraamde totaalprijs: 20 EUR
Partim Topografie II
Kosten verbonden aan het afprinten van cursus, verslagen, lesnota's en planafdrukken.
Partim GIS I
Kosten verbonden met het afprinten van cursus, lesnota’s, opdrachten en verslagen.
Studiebegeleiding Persoonlijk contact met de docenten: De docenten staan ook buiten de contacturen ter beschikking voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van praktische problemen met betrekking tot het opleidingsonderdeel (via e-mail of na afspraak).
Onderwijsvormen Partim Topografie II
Hoorcolleges, werkcolleges, praktische oefeningen in de vorm van terreinmetingen en toepassingen.
Partim GIS I
Hoorcolleges, demonstraties, werkcolleges, oefeningensessies op PC
Evaluatievorm Theorie: mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Labo's en oefeningen: permanente evaluatie, beoordeling van verslagen en afgewerkte opdrachten, individuele kennistoets.
Puntenverdeling per vak:
Topografie II theorie: 20%
Topografie II labo's en oefeningen: 30%
GIS I theorie: 20%
GIS I labo's en oefeningen: 30%
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen: topografie II - theorie, topografie II - labo, GIS I - theorie, GIS I - labo) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Greta Deruyter
Petra De Feyter
Tom Barbe
|