Trefwoorden geodesie, cartografie, kaartprojecties, vervormingen, equidistantie, equivalentie, conformiteit, coördinatensystemen, datum, UTM-coördinaten, Lambert- coördinaten
Doelstellingen Grondbeginselen van de geodesie: de student wordt vertrouwd gemaakt met een aantal basisbegrippen van de geodesie en de ontwikkelingen m.b.t. de gebruikte referentiesystemen in ons land en het gebruik van GPS. De student leert omgaan met de verschillende coördinaatstelsels gebruikt in België.
Kaartprojecties: De student krijgt inzicht in de gebruiksmogelijkheden van de verschillende kaartprojecties en -afbeeldingen met hun specifieke eigenschappen en vervormingen en in de meest gebruikte coördinatensystemen.
Leerinhoud Grondbeginselen van de geodesie: situering van de geodesie binnen de aardwetenschappen, geschiedenis van de aardmeting, basisbegrippen, fysische en wiskundige modellen van de aarde, geodetische en astronomische coördinaten, definitie van geodetisch datum, datumtransformaties, belangrijke datums en hun verbanden. De evoluties in België en Vlaanderen worden gevolgd (Lambert 2005, Lambert 2008, Flepos, GIS-Vlaanderen). Transformaties tussen referentiesystemen met nadruk op GPS-metingen.
Kaartprojecties: op een wiskundige wijze worden de verschillende kaartprojecties en afbeeldingen behandeld en hun eigenschappen afgeleid. Het belang van de vervormingen en de keuze van het geodetisch datum worden geïllustreerd.
Begincompetenties Topografie II
Eindcompetenties Kerncompetentie 1: In staat zijn om cartografisch correcte kaarten te produceren. [SC8]
Onder meer:
- Inzicht hebben in de vervormingen die optreden bij de verschillende projectiesystemen en in staat zijn een geschikt projectiesysteem te kiezen in functie van de ligging van het te karteren gebied en de gewenste kaarteigenschappen.
- In staat zijn te werken met de verschillende coördinatenstelsels in gebruik in België en de samenhang tussen de verschillende geodetische referentiesystemen m.b.t. het gebruik van GPS te begrijpen.
- Inzicht hebben in de problematiek van coördinaten- en datumtransformaties en in staat zijn om de verworven kennis toe te passen in een concrete context.
Algemene competentie 1: In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen. [AIC3]
Onder meer:
- In staat zijn problemen met betrekking tot de keuze van de gepaste meetmethode, het instrumentarium, referentiesystemen te analyseren en een oplossing te geven.
- In staat zijn technisch-wetenschappelijke artikels rond de behandelde materie te begrijpen.
Algemene competentie 2: In staat zijn om wetenschappelijk-disciplinaire inzichten zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en/of ingenieurstechnische problemen. [AIC1]
Onder meer:
- In staat zijn om wetenschappelijke en technische inzichten toe te passen op specifieke landmeetkundige problemen met name het gebruik van geodetisch datum in combinatie met GPS, de mogelijkheden en beperkingen van geodetische referentiesystemen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Nederlandstalige cursus en lesnota's worden ter beschikking gesteld via de elektronische leeromgeving.
Referenties
Vernemmen C., Kaartprojecties en kaartconstructies I, Academia Press
Vernemmen C., Kaartprojecties en kaartafbeeldingen II, Academia Press
NGI-publicaties:
Geodetische referentiesystemen, datums en kaartvoorstellingen.
Referentiesystemen en transformatieformules in gebruik in België.
cConvert
www.ngi.be
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 7.0 EUR kosten verbonden met het afdrukken van de cursus
Studiebegeleiding Persoonlijk contact met de docent: de docent staat ook buiten de contacturen ter beschikking voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van praktische problemen met betrekking tot het opleidingsonderdeel (via e-mail, of na afspraak).
Onderwijsvormen hoorcolleges aangevuld met demonstraties en theoretische oefeningen
Evaluatievorm Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
OP-leden Greta Deruyter
|
|