Trefwoorden SQL, relationele databank, databanken, relationeel model, RDBMS, normalisatie, Oracle
Doelstellingen Inzicht verwerven in de bouw en het beheer van een databankbeheersysteem ten einde in staat te zijn zich eender welk hedendaags databankbeheersysteem op een vlotte manier eigen te kunnen maken. Kennis en ervaring ontwikkelen in ontwerp, beheer en bevraging van relationele databanken. Voor dit laatste wordt de taal SQL in casu grondig bestudeerd en aangeleerd. Ontwerp van een relationeel correct databankschema - dit zonder economische realiteit en financiële kost uit het oog te verliezen - en de implementatie ervan op een bestaand databankbeheersysteem.
Leerinhoud Inleiding tot databanken: architectuur, fysiek en logisch ontwerp (o.a. objectgeoriënteerde en gedimensioneerde gegevensmodellering), beheer- en gebruikersaspecten. Begrippen datawarehouses, OLAP en datamining. Relationele databanken: het relationeel model en normalisatie. SQL: implementatie van het databankontwerp (DDL, constraints en indexering), manipulatie van de gegevens in een databank (DML). Procedurele extenties zoals transactionele bewerkingen, stored procedures, triggers en cursors. Dit alles in een Oracle 10g omgeving met PL/SQL.
Begincompetenties Eindcompetenties verworven in Informatica I, Besturingssystemen I en Datacommunicatie, Systeemanalyse en -ontwerp I (eventueel samen te volgen).
Eindcompetenties Kerncompetentie 1:
In staat zijn om principes van gegevensbankontwerp toe te passen met het oog op productie, onderhoud en kwaliteit. (SC1)
Onder meer:
- In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren. (AC1)
- In staat zijn om wetenschappelijk-disciplinaire inzichten zelfstandig toe te passen op gegevensbankproblemen. (AIC1)
Kerncompetentie 2:
In staat zijn om klein- en grootschalige gegevensbanken op te zetten en te onderhouden. (SC6)
Onder meer:
- In staat zijn om bestaande en nieuwe technologieën en theorieën over gegevensbanken te assimileren, te implementeren en te gebruiken. (AIC2)
- In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende disciplines om technische problemen en processen in verband met databanken te begrijpen. (AIC3)
Kerncompetentie 3:
In staat zijn om een gegevensbank te ontwerpen en ze via SQL-opdrachten te implementeren en te bevragen. (SC2)
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus, aangevuld met het presentatiemateriaal (slides) dat gebruikt wordt tijdens de hoorcolleges.
Aanvullende referenties:
• Celko, Joe, SQL for Smarties, Morgan Kaufmann, 2005
• Connolly, Thomas, en Begg, Carolyn, Database Systems, Addison-Wesley, 2004
• Feuerstein, Steven, en Pribyl, Bill, Oracle PL/SQL Programming, O’Reilly, 2005
• Mannino, Michael V., Database Design, Application Development, and Administration, McGraw-Hill, 2005
• Molinaro, Anthony, SQL Cookbook, O’Reilly, 2005
Studiekosten € 4 voor syllabus
Studiebegeleiding Docent is ter beschikking voor extra uitleg na afspraak.
Onderwijsvormen Hoorcolleges.
Labo-oefeningen in computerlokaal.
Evaluatievorm Theorie :
Een mondeling examen polst naar inzicht in de stof en het vermogen deze te assimileren en de competentie om dit niet alleen schriftelijk maar ook mondeling efficiënt te communiceren. (20%)
Oefeningen :
Oefeningen aan de computer waarin een realistische databank wordt ontworpen, geïmplementeerd en/of gemanipuleerd. (60% oefeningenexamen, 20% permanente evaluatie)
OP-leden Joris Moreau, Ann Van Overberge
|
|