BEELDVERWERKING
 
Wordt gegeven in Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT - afstudeerrichting: ICT
Hoorcollege [A] 12.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 80.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Peter Veelaert
Referentie IMIWEI01K00006
 
Trefwoorden
Beeldverwerking, Computervisie, Stereovisie

Doelstellingen
De cursus gaat dieper in op een aantal moderne, veelgebruikte technieken in beeldverwerking en computervisie zoals bijvoorbeeld gezichtsherkenning, herkenning van voetgangers en fietsers, het gebruik van intelligente camera's voor bewakingsopdrachten. De nadruk ligt op het ontwerpen van originele algoritmes en het verwerven van de programmeervaardigheden die nodig zijn voor de implementatie van complexe algoritmes. De gebruikte programmeeromgeving is Matlab, maar bij de aanvang van de crusus volstaat het dat studenten vlot kunnen programmeren in een procedurale taal zoals Java, C of C++.

Leerinhoud
De cursus wordt opgebouwd rond een groepsproject met groepen van 8 studenten. In een project moeten een aantal nieuwe algoritmes ontwikkeld worden voor een actueel probleem uit de beeldverwerking, bijvoorbeeld het snel detecteren van voetgangers met intelligente camera's in wagens.
Voorbereiding op het project:
1. In een aantal inleidende theorielessen wordt een overzicht gegeven van een aantal veel gebruikte technieken uit de beeldverwerking (morfologische operaties, Hough-transformatie, Ransac, PCA, clustering, camera-calibratie, Bayesiaanse decisietheorie, ...).
2. In de theorielessen wordt ook een inleiding gegeven over het kritisch lezen en schrijven van wetenschappelijke artikels.
3. In een beperkt aantal labosessies wordt een inleiding gegeven op het gebruik van een Toolbox voor beeldverwerking.

Uitvoering en verdediging van het project:
4. Elke groep dient een projectvoorstel rond een onderwerp. Het voorstel bevat één werkpakket per student.
5. De studenten krijgen in de daarvoor voorziene uren begeleiding bij de uitvoering van het project. Er worden er regelmatig opvolgvergaderingen georganiseerd.
6. Per werkpakket moet er softwarecode opgeleverd worden die grondig getest moet zijn met ter beschikking gestelde datasets. Elke student geeft een korte eindpresentatie van de resultaten van zijn/haar werkpakket.
7. Per 2 studenten moet er een kort engelstalig paper geschreven worden van 4 pagina's over één van de werkpakketten. Tijdens het semester zijn er reviewsessies waar de studenten vrjj kunnen aan deelnemen.

Begincompetenties
Om dit opleidingsonderdeel te kunnen volgen dient men ook ingeschreven (geweest) te zijn voor de opleidingsonderdelen: Objectgeoriënteerd Programmeren en Ontwerpen.

De inhoud van deze cursus is complementair aan de inhoud van de cursussen Multimedia en Computergrafiek. Aangezien de cursus niet steunt op begrippen uit signaaltheorie kan deze cursus ook gevolgd worden door studenten die de cursussen "Multimedia", "Digitale Signaaltheorie en Multimedia", of "Computergrafiek" niet gevolgd hebben.

Eindcompetenties
Dit opleidingsonderdeel focust op het bedenken van creatieve oplossingen voor beeldverwerkingsproblemen.

Kerncompetentie 1:
In staat zijn om algoritmes en technieken uit multimedia te onderzoeken, ontwikkelen en aan te wenden (I6).
De studenten moeten redelijk geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmes leren ontwerpen, implementeren en gebruiken. Om bepaalde technologieën te kunnen toepassen moeten zowel de literatuur als een uitgebreide bibliotheek van softwaretools geraadpleegd worden.

Kerncompetentie 2:
In staat zijn om de basisprincipes van informatietheorie, compressietechnieken en patroonherkenning te onderzoeken en toe te passen (I7).
Een aantal basisprincipes uit patroonherkenning moeten kunnen toegepast worden op beeldherkenningsproblemen, met oog voor robuustheid en betrouwbaarheid.

Algemene competentie 1:
In staat zijn om kennis en inzichten uit te breiden op een creatieve en originele wijze (AWC3).
In de cursus worden enkel de basistechnieken voor digitale beeldverwerking aangeleerd. In het groepsproject moet die kennis toegepast en indien nodig verder uitgebreid worden, afhankelijk van het probleem dat men wil oplossen.

Algemene competentie 2:
In staat zijn om wetenschappelijk-disciplinaire inzichten toe te passen op complexe ingenieurstechnische problemen (AIC1).
Het leren toepassen van theoretische resultaten op echte problemen is een belangrijk doel van dit opleidingsonderdeel. Studenten leren dat de realiteit dikwijls heel wat complexer is dan wat de theoretische modellen laten uitschijnen. Voorts leert men werken in groepsverband aan een redelijk groot project.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Alle studiemateriaal staat op Dokeos.
Er is tijdens de labosessies toegang tot een uitgebreide bibliotheek van werken over beeldverwerking en computervisie.


Studiekosten
Geen.

Studiebegeleiding
Studenten worden intens begeleid tijdens de labosessies en krijgen voortdurend feedback over de vooruitgang van het project.

Onderwijsvormen
Begeleid groepsproject, met ondersteuning in theorielessen en inleidende labosessies.
Zelfstandig werk tijdens labosessies met ondersteuning docenten.

Evaluatievorm
De evaluatie gebeurt volledig aan de hand van het werk dat gepresteerd wordt binnen het project. Er is naast de eindpresentatie dus geen klassiek examen.
De punten worden verdeeld over:
- het projectvoorstel (quotering per groep)
- de opgeleverde softwarecode per werkpakket (quotering per student)
- de opgeleverde softwarecode voor de inleidende labosessies (quotering per student)
- het artikel van 4 pagina's (quotering per 2 studenten)
- de mondelinge eindpresentatie (quotering per student)


OP-leden
Vakgroep elektronica.