Trefwoorden Duurzame energie, opslag van energie, rationeel energiegebruik
Doelstellingen Deze cursus geeft de student inzicht in de verschillende mogelijkheden om duurzame energie te produceren.
De theoretische en praktische mogelijkheden van o.a. thermische en fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie, biomassa en waterkracht worden besproken. Ook de noodzakelijke opslag van deze energie, de overgang naar een decentraal elektriciteitsnet en het rationeel energie-ontwerp van systemen worden behandeld.
Door middel van bedrijfsbezoeken worden verschillende case-studies van duurzame energie binnen de Vlaamse industrie geanalyseerd.
Leerinhoud I. Energie
1. Energieconsumptie
II. Energieproductie
2. Niet-duurzame energiebronnen
3. Thermische en fotovoltaïsche zonne-energie
4. Windenergie
5. Biomassa
6. Andere duurzame energiebronnen (o.a. waterkracht, geothermische energie, getijdenwerking)
III. Energie-opslag
7. Opslaan van energie
8. Decentrale elektriciteitsproductie
IV. Rationeel energiegebruik
9. Energiebesparing
Begincompetenties De competenties verworven tijdens de basiscursussen wiskunde, fysica, chemie en elektriciteit uit de bacheloropleidingen, of evenwaardige cursussen op academisch niveau.
Eindcompetenties Dit opleidingsonderdeel geeft de student inzicht in de beschikbaarheid, het verbruik, de productie en de opslag van energie, in het bijzonder duurzame energie.
(AWC2) In staat zijn om wetenschappelijke paradigma's binnen hun grenzen toe te passen.
In de cursus worden verschillende modellen opgesteld voor de energieomzetting en -efficiëntie van diverse energiebronnen. De studenten worden op het mondeling examen ondervraagd over deze modellen, in het bijzonder over de voorwaarden onder dewelke het model geldig is.
(AIC2) In staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en/of theorieën te assimileren, te implementeren en te gebruiken.
Het inzicht van de student in de verschillende technieken (en modellen) voor energieproductie, -transport, -opslag en -ontwerp worden grondig getest tijdens het mondelinge examen. Ook wordt tijdens het examen, a.d.h. van een korte case-studie, getest of de student de opgedane kennis kan toepassen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus
Studiekosten Syllabus via de cursusdienst (10 euro)
Bedrijfsbezoeken (40 euro)
Studiebegeleiding De titularis is beschikbaar voor meer uitleg langs de daarvoor voorziene kanalen (tijdens en/of na de lessen, per e-mail of via een persoonlijke afspraak).
Onderwijsvormen Theorielessen; bedrijfsbezoeken.
Evaluatievorm Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
OP-leden Vakgroep elektronica.
|
|