Trefwoorden Produktie van elektrische energie
Doelstellingen De studenten inzicht te laten krijgen in de verschillende mogelijkheden voor productie van elektrische energie. Bedoeling is dat de student een inzicht krijgt in de voor- en nadelen van de verschillende systemen en aldus een inzicht krijgt in de trends en strategische keuzen die gemaakt worden door de energieproducerende nijverheid. Vermits deze cursus zowel mechanische, thermodynamische en elektrische als economische en ecologische aspekten met elkaar combineert is dit vak dan ook bij uitstek een synthese van een hele reeks opleidingsonderdelen.
Leerinhoud Na een hoofdstuk over inleidende begrippen over energie, verbruik en productie wordt er nader ingegaan op de organisatie van de elektriciteitsindustrie en de milieu en vestigingsproblemen van centrales. De verschillende thermodynamische stoom- en gaskringlopen passeren de revue. In het bijzonder de stoomkringloop in al zijn onderdelen wordt onderzocht en bestudeerd in technologisch opzicht. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen kerncentrales en klassieke centrales. Aandacht wordt ook besteed aan nieuwe tendenzen in dit domein zoals de STEG en Warmte-krachtkoppelingcentrales. Alle elementen van de waterzuivering tot de rookgaslozing worden minutieus onderzocht. Hierbij passeren alle relevante onderdelen in de centrale de revue (condensor, voedingspomp, turbine,...). Tenslotte mag het opstarten en het eilandbedrijf van centrales niet ontbreken. Als laatste wordt de stap gemaakt naar de verdeling van de energie over het hoogspanningsnet.
Begincompetenties De student dient de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen'Elektrische en Elektronische Aandrijftechnieken' (3 Ba EM ) en 'Mechanica 2' (1 Ba EM) bereikt te hebben.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1 :
1. In staat zijn verschillende energie productiesystemen te bestuderen en beheren ( SC6).
Onder meer :
- Het bestuderen van stoom- en gaskringlopen.
- Het bestuderen van hernieuwbare energievormen.
- Het bestuderen van nieuwe tendenzen.
Algemene competenties op een gevorderd niveau :
1. In staat zijn om blijvend creatief en wetenschappelijk te denken, te oordelen en te handelen ( AC1).
2. In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen ten te verwerken ( AC2).
Onder meer door het raadplegen van het internet.
3. In staat zijn om met de nodige kritische zelfreflectie te oordelen en te handelen binnen een onzekere context ( AC5).
Algemene wetenschappelijke competentie op een gevorderd niveau 1
In staat zijn om wetenschappelijke paradigma’s binnen hun grenzen toe te passen ( AWC2).
Algemene ingenieurscompetentie op een gevorderd niveau 1
In staat zijn om relevante nieuwe technologieën en/of theorieën te leren kennen, te assimileren, te implementeren en te gebruiken ( AIC2).
Onder meer door het bestuderen van hernieuwbare energievormen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Een syllabus 'Productie van elektrische energie' is beschikbaar.
Studiekosten 15€
Studiebegeleiding Persoonlijk contact, na afspraak met de docent, is steeds mogelijk om individuele problemen i.v.m. de leerstof toe te lichten of uit te klaren.
Onderwijsvormen De leerstof wordt gedoceerd onder de vorm van hoorcollege's. Voornamelijk de thermodynamische stoomcyclus laat toe ingeoefend te worden aan de hand van een aantal theoretische oefeningen die door de studenten kunnen opgelost worden.
Evaluatievorm Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
De vragen zijn open vragen, getrokken door de studenten en worden evenwichtig verdeeld over de ganse cursus.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen
gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van
opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van
deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en
kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Christof DAUWELS
|
|