TOPOGRAFIE 3
 
Wordt gegeven in Master in de industriële wetenschappen: landmeten
Hoorcollege [A] 48.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Greta Deruyter
Referentie IMIWLM01A00009
 
Trefwoorden
foutenvoortplanting, teledetectie, fotogrammetrie, hydrografie, bathymetrie, plaatsbepaling, GNSS, laserscanning, GRB

Doelstellingen
1. Speciale opmetingstechnieken:
Dit onderdeel heeft als doel enkele inwinningstechnieken te behandelen die omwille van de specifieke technieken en/of eisen die zich stellen bij de inwinning van gegevens, afwijken van de "gewone'' landmeetkundige inwinningstechnieken. In dit gedeelte komen aan bod: hydrografie, bathymetrie, inleiding tot teledetectie en fotogrammetrie, terrestrische laserscanning en de problematiek van ondergrondse leidingen.

2. Meetpraktijk:
In dit onderdeel wordt de student vertrouwd gemaakt met de GRB-achtergrond, skeletbestekken en de consequenties voor de landmeter in Vlaanderen.

Leerinhoud
1. Meetpraktijk:
GRB: wettelijk kader, GRB product, GRB entiteiten, GRB sleletmetingen
GNSS: de basiskennis wordt aangevuld met terreinwerk en gebruik van Flepos.
De methode der kleinste kwadraten wordt gebruikt voor het berekenen van de kwadratisch middelbare fout op de gemeten en/ of berekende waarden, het oplossen van vraagstukken i.v.m. voortplanting van fouten, het beoordelen van de kwaliteit van de eigen opmetingen die gebeuren in functie van het multidisciplinair project.

2. Speciale opmetingstechnieken :
Bathymetrie en hydrografie: omschrijving en afbakening van het vakgebied, overzicht van de methoden voor horizontale en verticale plaatsbepaling op zee en onder water, bathymetrie: onderwater-akoestiek, single beam, multibeam, side scan sonar, getijden, getijdemeting, kalibratie, nauwkeurigheden, presentatievormen. De theorie wordt aangevuld met bedrijfsbezoeken en/of deelname aan seminarie of studiedag.
Inleiding tot teledetectie en fotogrammetrie: basisbegrippen met betrekking tot teledetectie, definities, beeldregistratie, ontwikkeling, foto-interpretatie, basisprincipes van fotogrammetrie, fotogrammetrische restitutie, stereoscopie, luchtfotografie, orthofoto's.
Laserscanning: principes, soorten scanners, planning meetcampagne, veldwerk, data inwinning en verwerking.

Begincompetenties
De eindcompetenties van Topografie I, Topografie II en Geodesie

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1: In staat zijn om bouwkundige en gespecialiseerde landmeetkundige meettechnieken aan te wenden. [SC6]
Onder meer:
  • Een inzicht hebben in het toepassingsgebied, de randvoorwaarden en de beperkingen van verschillende gespecialiseerde meettechnieken in het domein van hydrografie, opsporen van ondergrondse leidingen, satellietplaatsbepaling en laserscanning.
  • In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen, te verwerken en te beoordelen.
  • In staat zijn problemen met betrekking tot de keuze van de gepaste meetmethode en het instrumentarium te analyseren en een oplossing te geven.
  • In staat zijn om de aangeleerde, maar ook nieuwe meettechnieken, relevant voor het landmeetkundig toepassingsgebied in de ruimste zin, zelfstandig of in teamverband te beoordelen en indien wenselijk vlot te implementeren.
Algemene competentie 1: In staat zijn om relevante nieuwe technologieën en/of theorieën te leren kennen, te assimileren, te implementeren en te gebruiken. [AIC2]
Onder meer:
  • In staat zijn om wetenschappelijke en technische inzichten toe te passen op specifieke landmeetkundige problemen en daarover duidelijk en efficiënt te communiceren.


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursussen, lesnota's, en handleidingen worden ter beschikking gesteld via de elektronische leeromgeving.
AGIV, GRB-opleiding: syllabus (voorjaar 2009)
Theory and practice on Terrestrial Laser Scanning Training material based on practical applications, Prepared by the Learning tools for advanced three-dimensional surveying in risk awareness project (3DRiskMapping), Version 3.6 June 2008

Referenties:
In de cursus zijn referentielijsten opgenomen.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 25.0 EUR
Kosten verbonden aan het afprinten van de cursus, lesnota's en vervoerskosten verbonden aan bedrijfsbezoeken en seminaries.

Studiebegeleiding
Persoonlijk contact met de docent: De docent staat ook buiten de contacturen ter beschikking voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van praktische problemen met betrekking tot het opleidingsonderdeel (via e-mail of na afspraak).

Onderwijsvormen
Hoorcolleges worden aangevuld met seminaries, bedrijfsbezoeken en voordrachten afhankelijk van het aanbod.
Het inoefenen van GPS en GRB specificaties gebeurt in het kader van het Multidisciplinair project.

Evaluatievorm
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.

OP-leden
Greta Deruyter