- DOMEIN BEELD EN ZORG
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs
Hoorcollege [A] 20.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 60.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Ida Jonniaux
Referentie LCKLEI03A00041
 
Trefwoorden
Muzische vorming: domein beeld, Didactisch materiaal kunstbeschouwing, 3 dimensioneel werken, werken op groot formaat, illustratietechnieken, project Zorg en Diversiteit

Doelstellingen
Binnen de uitdiepingen wordt aandacht besteed aan zorg en diversiteit

Volgende doelstellingen zijn gerelateerd aan de ontwikkelingsdoelen muzische vorming en lichamelijke opvoeding en ontwikkelingsdoelen van het kleuteronderwijs:
Muzische vorming

Specifieke doelstellingen muzische vorming domein BEELD:
• Beeldende activiteiten uitwerken waarbinnen zelfstandigheid, initiatief, differentiatie, probleemoplossend denken aan bod komen.(Project Diversiteit) (OD MV Beeld 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 en 1.5)(OD MV Attitudes 6.1, 6.2, 6.3, 6.4 en 6.5)
• Didactische platen vervaardigen in functie van leeractiviteiten(Project Diversiteit) .(OD MVBeeld 1.4)(OD MV Attitude 6.3)
• Het belang van het gebruik van een didactisch platen inzien.
• Leren gebruik maken van beeldmateriaal om opdrachten te verduidelijken.
• Inzicht hebben in de beeldaspecten en de morfologie van de beeldtaal begrijpen. Beelden analyseren adhv de beeldaspecten en met de beeldaspecten als leerinhoud een activiteit organiseren.
• Verschillende technieken bij beeldende expressie toepassen zowel 2D als 3D. Bereid zijn om te experimenteren en clichédoorbrekend te werk te gaan. Een grote verscheidenheid aan materialen en hun gebruik kennen.(Project Diversiteit)
• Inzicht hebben in een activiteit kunstbeschouwing.
• Overzicht hebben van de Vlaamse, Belgische en belangrijke internationale illustratoren. Inzicht hebben in de verschillende illustratievormen en prentenboektechnieken.(Project Diversiteit)(OD MV Beeld 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 en 1.5)(OD MV Attitudes 6.1, 6.2, 6.3, 6.4 en 6.5)
• De verworven kennis en vaardigheden i.v.m. de beeldende activiteiten bij kleuters toepassen binnen de pedagogisch-didactische aanpak.( .(Project Diversiteit(OD MVBeeld 1.1)(OD MV Attitude 6.1,6.2,6.5)
• Inzicht verwerven in de kunstbeschouwing.Dit inzicht aanwenden om toe te passen binnen de klaspraktijk.(ODBeeld 1.1)( OD MV Attitude 6.1,6.2,6.5)(Project Diversiteit)

ATTITUDES
De volgende attitudes gelden voor alle functionele gehelen.
A1 beslissingsvermogen: durven een standpunt in te nemen of tot een handeling over te gaan, en er ook de verantwoordelijkheid voor dragen.
A2 relationele gerichtheid: in contacten met anderen kenmerken van echtheid, aanvaarding, empathie en respect tonen.
A3 kritische ingesteldheid: bereid zijn zichzelf en zijn omgeving ter discussie te stellen, de waarde van een bewering of een feit, de wenselijkheid en haalbaarheid van een vooropgesteld doel te verifiëren, alvorens een stelling in te nemen.
A4 leergierigheid: actief zoeken naar situaties om zijn competentie te verbreden en te verdiepen.
A5 organisatievermogen: erop gericht zijn de taken zo te plannen, te coördineren en te delegeren, dat het beoogde doel op een efficiënte manier bereikt kan worden.
A6 zin voor samenwerking: bereid zijn om gemeenschappelijk aan eenzelfde taak te werken.
A7 verantwoordelijkheidszin: zich verantwoordelijk voelen voor de school als geheel en het engagement aangaan om een positieve ontwikkeling van het kind te bevorderen.
A8 flexibiliteit: bereid zijn zich aan te passen aan wijzigende omstandigheden, zoals middelen, doelen, mensen en procedures.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus

Leerinhoud
Binnen de uitdiepingen wordt aandacht besteed aan zorg en diversiteit

Muzische vorming:
BEELD:
-Verdieping in de kunstbeschouwing en binnen het project diversiteit
- Vervaardigen van didactisch materiaal imv kunstbeschouwing
- Realisaties in 3 dimensies: ruimtelijke voorstellingen
- Realisaties op groot formaat
-Uitbreiden van het inzicht in de verscheidenheid bij verschillende ilustratoren



Begincompetenties
Eindcompetenties verworven voor het opleidingsonderdeel Muzische vorming Beeld binnen MV IV


Eindcompetenties

Verwijzend naar decretaal vastgelegde algemene competenties en de algemene beroepsgerichte competenties en de beroepsgerichte competenties meer bepaald de basiscompetenties voor “de Professionele Bachelor in Onderwijs: kleuteronderwijs”

BASISCOMPETENTIES VOOR DE LERAAR KLEUTERONDERWIJS Functioneel geheel 1 - De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 1.3 De leerkracht kan de leerinhouden en leerervaringen selecteren. De leerkracht kan : 1.3.1 rekening houdend met het aanbod thuis, met de beginsituatie en met criteria van maatschappelijke relevantie, keuzes maken uit een breed ontwikkelingsaanbod; waarbij nagestreefd wordt dat elke kleuter maximale kansen op ontwikkeling krijgt; 1.6 De leerkracht kan individueel en in team ontwikkelingsmaterialen kiezen en aanpassen. De leerkracht kan : 1.6.1 informatie over ontwikkelingsmaterialen vinden, raadplegen en kritisch beoordelen, rekening houdend met de specifieke behoeften van de doelgroep; 1.6.2 ontwikkelingsmaterialen adequaat gebruiken en aanpassen. De ondersteunende kennis omvat relevante bronnen om ontwikkelingsmaterialen te vinden, evenals criteria om ze te beoordelen. 1.11 De leerkracht kan het leer- en ontwikkelingsproces adequaat begeleiden in Standaardnederlands en daarbij rekening houden met en gericht inspelen op de diverse persoonlijke en maatschappelijke taalachtergronden van de kleuters. De leerkracht kan : 1.11.4 via beeldtaal vragen en opdrachten helder formuleren; . De ondersteunende kennis omvat communicatiestrategieën voor taalgebruik in functionele situaties en methodieken voor taalondersteuning en taalgerichtheid in niet-taalvakken. Functioneel geheel 3 - De leraar als inhoudelijke expert 3.1 De leerkracht beheerst de basiskennis van de leerinhouden, waaronder ten minste de ontwikkelingsdoelen, en hij kan recente ontwikkelingen over inhouden en vaardigheden uit de leergebieden Lichamelijke Opvoeding, Muzische Vorming, Nederlands, Wereldoriëntatie en Wiskundige Initiatie in het kleuteronderwijs volgen. De leerkracht kan : 3.1.1 zijn eigen deskundigheid op inhoudelijk terrein bevorderen. De ondersteunende kennis omvat de inhoudelijke opbouw en de samenhang tussen de diverse leergebieden en de mogelijkheden van permanente vorming. 3.2 De leerkracht kan de verworven kennis en vaardigheid met betrekking tot de leergebieden op een geintegreerde manier aanwenden. De leerkracht kan : 3.2.1 flexibel gebruik maken van domeinspecifieke kennis en vaardigheden in de pedagogisch-didactische aanpak. De ondersteunende kennis omvat de concepten, inhouden en structuren en methodes van het leergebied. Functioneel geheel 5 - De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker 5.1 De leerkracht kan resultaten van onderwijsontwikkelingswerk en vernieuwende elementen aanwenden en aanbrengen. De leerkracht kan : 5.1.1 vernieuwende inzichten uit de opleiding in zijn onderwijspraktijk aanwenden

ALGEMENE COMPETENTIES
Het beheersen van de algemene competenties als denk- en redeneervaardigheid, het verwerven en verwerken van informatie, creativiteit,en een ingesteldheid tot levenslang leren.


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Informatiemap voor de onderwijspraktijk gewoon basisonderwijs: Ontwikkelingsdoelen en eindtermen. Leerplannen van het kleuteronderwijs van GO en OVSG.
Muzische vorming:
BEELD:
- cursus MV I en II, III en IV
- diverse tekenmaterialen



Studiekosten
Muzische vorming:
BEELD:
- diverse tekenmaterialen (eventuele aanvulling): 25 EUR



Studiebegeleiding
Er is op donderdagnamiddag monitoraat voorzien



Onderwijsvormen
Muzische vorming:
BEELD:
-Praktisch en zelfstandig werk
-Project Zorg en Diversiteit

Evaluatievorm
Diploma-en creditcontract:

Muzische vorming:
BEELD:
Eerste zittijd:
Permanente evaluatie 50%
taak 50%

Tweede zittijd:
Permanente evaluatie 50%
vervangende taak 50%



OP-leden
Karen Clement