Trefwoorden
Doelstellingen Bewust omgaan met gevoelens van overdracht en tegenoverdracht in je eigen werkcontext. Een aantal aspecten herkennen van het eigen functioneren die invloed hebben op het omgaan met de kinderen en jongeren met een psychische problematiek. Ziektebeelden herkennen op basis van theoretische kaders. Op een correcte manier de invloed van de context waarmee je als hulpverlener geconfronteerd wordt inschatten en hiermee rekening houden. Het eigen leerproces sturen en in kaart brengen, en de verworven competenties kunnen bewijzen. Het resultaat en de verworven competenties presenteren.
Leerinhoud Studiedag : psychoanalyse. Visie-ontwikkeling met betrekking tot agressie. Omgaan met kritieke situaties. Ziektebeelden. Juridische aspecten. Overdracht en tegenoverdracht. Je rol als hulpverlener in een complexe context.
Begincompetenties Minimum bachelorniveau. We denken hierbij in eerste instantie aan afgestudeerden uit volgende opleidingen : gegradueerden in de orthopedagogie, psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen,... Tewerkgesteld in de jeugdwelzijnssector (bijzondere jeugdzorg, kinder- en jeugdpscyhiatrie,..) of onderwijs, ofwel bereid zijn om ervaring op te doen bij deze doelgroep.
Eindcompetenties 2. Handelen vanuit een visie 4.Een therapeutische relatie hanteren, met oog voor de impact van de context van de cliënt, van het eigen zelfbeeld, de eigen levensgeschiedenis en overdracht en rekening houdend met het juridisch kader. 6. Als lid van de organisatie participeren in het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening, het economisch aanwenden van infrastructuur en het stimuleren van een positieve beeldvorming naar de buitenwereld 7.Aan de hand van een presentatie van verzamelde bewijsstukken in de portfolio getuigen van de in de opleiding verworven competenties
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Een aantal copies i.v.m. de besproken lesthema's worden ter beschikking gesteld van de cursisten.
Studiekosten 250 euro voor dit opleidingsonderdeel. Een deel van dit inschrijvingsgeld kan betaald worden met opleidingscheques.
Studiebegeleiding Begeleiding bij het uitwerken van de portfolio. Cursisten kunnen vragen stellen tijdens de lessen, eigen praktijksituaties bespreekbaar stellen.
Onderwijsvormen Onderwijsgesprek, lezingen en getuigenissen van gastsprekers. Bespreking van casussen.
Evaluatievorm Persoonlijke verwerking van de aangeboden lesinhouden in reflectieve teksten of uitdieping in de praktijk. Actieve participatie (aanbrengen van casus, zelfreflectie, vooropstellen van persoonlijke groeidoelen,...) tijdens de lessen.
OP-leden Peter Wallegehm, Chris Van Dam e.a.
|
|